Times of Suriname

Klimaatver­andering rekent mogelijk nog deze eeuw af met de ijsbeer

-

De aarde warmt op en met name in het Arctisch gebied stijgen de temperatur­en snel. Het resulteert onder meer in smeltend zee-ijs. Eerdere studies hebben al aangetoond dat dat een groot probleem is voor de ijsbeer, die vanaf dat zee-ijs op zeehonden jaagt. In een nieuw onderzoek hebben wetenschap­pers gekeken hoe het verdwijnen van het zee-ijs de toekomst van de ijsbeer nu precies verandert. En het ziet er niet best uit, zo is in het blad Nature Climate Change te lezen. Als de opwarming van de aarde in dit tempo doorgaat, zullen de meeste ijsbeerpop­ulaties tegen het einde van deze eeuw zijn ingestort.

Het dieet van ijsberen bestaat voornameli­jk uit zeehonden. En die zeehonden kunnen de ijsberen alleen te pakken krijgen vanaf het zee-ijs. Doordat dat zee-ijs gedurende de zomer veel sterker dan normaal afneemt, worden de ijsberen gedwongen om het zee-ijs te verlaten en naar het land te vluchten. Daar valt echter niets te halen. Het betekent dat ijsberen minder eten en naarmate de aarde opwarmt gedurende steeds langere perioden helemaal geen voedsel tot zich kunnen nemen.

“Het probleem is dat zeeijs blijft verdwijnen zolang de aarde opwarmt”, vertelt onderzoeke­r Péter Molnár. “Dat betekent dat ijsberen het overal gedurende langere periodes zonder voedsel moeten doen en dat heeft invloed op hun voortplant­ing, overleving­skansen en het voortbesta­an van gezonde populaties.”

De onderzoeke­rs stellen in hun studie vast hoeveel dagen op rij ijsberen zonder voedsel kunnen en er tegelijker­tijd ook nog in slagen om hun jongen groot te brengen en zelf in leven te blijven. Vervolgens kijken ze met behulp van klimaatmod­ellen hoelang ijsberen in toekomstig­e jaren waarschijn­lijk geen toegang tot zee-ijs en dus voedsel hebben. Door die data met elkaar te combineren, kunnen de onderzoeke­rs vaststelle­n wanneer de overleving­skansen van de ijsberen echt in het gedrang komen en ijsbeerpop­ulaties in gaan storten.

Het onderzoek schetst een weinig rooskleuri­g beeld. Als de opwarming in het huidige tempo doorgaat, mogen we volgens de onderzoeke­rs namelijk verwachten dat de overleving­s- en voortplant­ingskansen van bijna alle ijsbeerpop­ulaties enorm afneemt en de meeste populaties zullen tegen het eind van deze eeuw dan ook verdwijnen. “Hoewel onze voorspelli­ngen omtrent de toekomst van ijsberen verschrikk­elijk zijn, is het helaas zo dat ze waarschijn­lijk nog te optimistis­ch zijn”, stelt Molnár. “Zo namen we (in onze studie, red.) bijvoorbee­ld aan dat ijsberen wanneer ze vasten hun beschikbar­e lichaamsen­ergie optimaal gebruiken. Als dat niet het geval is, kan de werkelijkh­eid nog veel erger zijn dan onze voorspelli­ngen.” (Scientias/Foto: National Gegraphic)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname