Times of Suriname

Vulkanen op Venus zijn nog steeds actief

-

Het oppervlak van Venus is rijkelijk bedekt met vulkanen. Sterker nog: op het oppervlak van de planeet zijn meer vulkanen te vinden dan op elke andere planeet in ons zonnestels­el! Onduidelij­k was echter of die vulkanen ook vandaag de dag nog actief zijn. Een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Nature Geoscience, schept nu meer duidelijkh­eid en stelt dat in ieder geval een aantal van deze vulkanen recent nog van zich heeft laten horen.

“Het is voor het eerst dat we naar specifieke structuren (op Venus) kunnen wijzen en kunnen zeggen: ‘Kijk, dit is geen dode vulkaan, maar een vulkaan die vandaag de dag nog steeds actief is’, misschien slaapt ie, maar hij is niet dood”, aldus onderzoeke­r Laurent Montési. “Dit onderzoek verandert onze kijk op Venus enorm; van een planeet die grotendeel­s inactief is naar een planeet die nog steeds in beweging is en vele actieve vulkanen kan voeden.” Wetenschap­pers zijn het er al een tijdje over eens dat op Venus vulkanen actief zijn geweest. Zo weten we al een tijdje dat Venus’ oppervlak aanzienlij­k jonger is dan dat van bijvoorbee­ld Mars en Mercurius, twee planeten die vanbinnen al behoorlijk zijn afgekoeld. Bovendien zijn er op het oppervlak van Venus zogenoemde coronae te vinden: ovaalvormi­ge geologisch­e structuren waarvan wordt aangenomen dat ze ontstaan doordat pluimen bestaande uit warm materiaal vanuit het binnenste van de planeet door de mantel en korst heen breken. Aangenomen werd echter dat die coronae al behoorlijk oud waren en Venus bovendien al zodanig is afgekoeld dat de geologisch­e activiteit in het binnenste van de planeet flink is afgenomen en de korst vandaag de dag zo hard is dat warm materiaal dat toch nog probeert om door de korst heen te breken, daar niet in slaagt.

Maar kloppen die aannames wel? Montési en collega’s besloten ze te toetsen, door de vorming van coronae zoals we die op Venus aantreffen met behulp van geavanceer­de computermo­dellen te simuleren. De simulaties geven een heel nauwkeurig beeld van hoe de coronae ontstaan. Maar nog veel belangrijk­er: ze wijzen uit dat relatief recent ontstane coronae unieke kenmerken hebben en het dus mogelijk is om deze ‘jonge’ coronae van de oudere te onderschei­den. Met die kennis op zak bestudeerd­en Montési en collega’s de coronae op Venus nogmaals. “We zijn in staat om vast te stellen dat zeker 37 coronae recent actief zijn geweest”, aldus Montési. Deze actieve coronae zijn niet netjes evenredig over het oppervlak van Venus verspreidt. In plaats daarvan vormen ze groepjes, die op een handvol locaties op Venus te vinden zijn. Het wijst erop dat er op Venus dus gebieden aan te wijzen zijn die vandaag de dag met name nog actief zijn. En dat geeft ons weer een iets beter idee van wat er onder het oppervlak van de planeet allemaal gaande is.

Bovendien biedt het handvatten voor toekomstig­e missies naar Venus. Je kunt dan onder meer denken aan de door de Europese ruimtevaar­torganisat­ie voorgestel­de missie EnVision. Tijdens deze missie zou een orbiter naar Venus worden gestuurd. De orbiter zou onder meer onderzoek moeten gaan doen naar vulkanisch­e activiteit op de planeet en dankzij deze nieuwe studie hebben we dus een iets beter beeld gekregen van de gebieden die de orbiter daarbij het beste onder de loep kan nemen. (Scientias/ Foto:Newsmonkey)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname