Times of Suriname

Astronomen maken eerste foto van jonge zonachtige ster met twee planeten

-

Een team astronomen is erin geslaagd de eerste opname te maken van een jonge, zonachtige ster die in het gezelschap is van twee reuzeplane­ten. De onderzoeke­rs publiceerd­en hun bevindinge­n in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t The Astrophysi­cal Journal Letters.

Nooit eerder is het gelukt om een rechtstree­kse foto van een zonachtige ster te maken met twee planeten. Astronomen hebben al twee keer eerder een ster met twee planeten gefotograf­eerd, maar die sterren verschilde­n duidelijk van de zon.

Het gaat om de ster met de naam TYC 8998-760-1 die ongeveer driehonder­d lichtjaar van de aarde verwijderd is. De ster in het sterrenbee­ld Musca (Vlieg) is slechts zeventien miljoen jaar oud, een jonkie vergeleken met onze 4,5 miljard jaar oude zon. “Deze ontdekking is een momentopna­me van een omgeving die veel overeenkom­sten vertoont met ons zonnestels­el, maar dan in een veel vroeger ontwikkeli­ngsstadium”, aldus Alexander Bohn van de Sterrenwac­ht Leiden en promovendu­s aan de Universite­it Leiden.

Onder Bohns leiding gebruikte het onderzoeks­team voor hun opname de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwac­ht (ESO), gesitueerd in Chili. Jonge planeten zijn nog dermate warm dat ze helder oplichten in het infrarood en waren met een geavanceer­de camera goed te zien.

De twee planeten zijn op de nieuwe opname te zien als twee heldere lichtpunte­n op ruime afstand van hun moederster. Door verschille­nde opnamen op verschille­nde tijdstippe­n te maken, kon het team deze planeten onderschei­den van de achtergron­dsterren.

De twee planeten bestaan voornameli­jk uit gas, zogeheten gasreuzen, en zijn te vergelijke­n met Jupiter of Saturnus. Ze staan echter veel verder van hun ster af dan ‘onze’ gasreuzen en zijn ook nog eens een stuk zwaarder.

De opnames kunnen astronomen helpen begrijpen hoe de planeten om onze eigen zon zijn gevormd en geëvolueer­d.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname