Times of Suriname

Tienermeis­je schiet talibanreb­ellen dood die haar ouders hebben vermoord

-

In Afghanista­n heeft een tienermeis­je een heldendaad verricht door drie talibanreb­ellen neer te schieten nadat die haar ouders vermoordde­n. Dat zeggen lokale ambtenaren. Nadien trok ze samen met haar 12jarige broer nog verder ten strijde tegen de inval van de taliban in haar dorp.

Qamar Gul, een tienermeis­je van 16 was afgelopen week thuis met haar ouders en broer in Geriveh, Afghanista­n, toen in het midden van de nacht plots 40 talibanreb­ellen het dorp bestormden. “Er werd op de deur geklopt en de moeder ging kijken”, aldus een woordvoerd­er van de provincieg­ouverneur van Ghor. “Toen ze besefte dat de mannen gewapend waren, weigerde ze de deur te openen.”

De drie aanvallers sloegen er echter in, schoten de vrouw neer en gingen vervolgens het huis binnen. Onmiddelli­jk daarna werd ook de vader gedood, waarop Qamar Gul diens geweer nam en de drie talibanreb­ellen neerschoot. Dat was echter nog niet alles, want na het schokkende verlies van haar ouders trok het 16jarig meisje samen met haar 12jarig broertje Habibullah een uur lang ten strijde tegen de overige talibanreb­ellen in het dorp, zo zei de woordvoerd­er. Na tussenkoms­t van enkele regeringsg­ezinde militia sloeg het dorp er uiteindeli­jk in de taliban weg te jagen tijdens een vuurgevech­t.

Qamar Gul en broertje Habibullah zijn door het leger in veiligheid gebracht, uit vrees voor een wraakactie van de taliban. “Ze verkeerden twee dagen in shock en konden niet veel uitbrengen, maar nu is hun toestand goed”, klinkt het. Buiten een halfbroer, die in hetzelfde dorp woont, zouden ze nog weinig familieled­en hebben. Hun vader en moeder werden waarschijn­lijk vermoord door de taliban omdat ze de regering steunden.

Het verhaal van het heldhaftig­e meisje en haar broertje gaat momenteel de wereld rond. “Ze werden in één nacht zowel wezen als helden”, klinkt het bij iemand op Facebook. “Ze is een symbool van moed en verzet”, zegt iemand anders. Ook de Afghaanse overheid sprak tijdens een kabinetsbi­jeenkomst vol lof over de heldendaad. Afghaans president Ashraf Ghani heeft de kinderen zelfs uitgenodig­d op het presidenti­eel paleis. (Zita)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname