Times of Suriname

Regering schakelt pg in om uitgifte Cultuurtui­n te onderzoeke­n

-

PARAMARIBO De procureurg­eneraal (pg) wordt aangeschre­ven om een onderzoek in te stellen naar eventuele strafbare handelinge­n bij de uitgifte van gronden in de Cultuurtui­n rond de periode 1 tot 14 juli. Dit besluit is gisteren genomen in de Raad van Ministers (RvM). Vicepresid­ent Ronnie Brunswijk deed gisteren mededeling­en hierover op een persconfer­entie.

De aangekondi­gde intrekking van de uitgegeven gronden is gisteren geformalis­eerd door de RvM. De grondpapie­ren voor de percelen die binnen recordtijd zijn uitgegeven en ingeschrev­en bij MI-GLIS zijn als vervallen verklaard door de RvM. “Alle documenten worden gestuurd naar de pg”, aldus Brunswijk. Met de genomen besluiten in de RvM is de Cultuurtui­n momenteel weer vrij domein. Het traject wordt ingezet om de status van het beschermde gebied verder aan te scherpen, zodat het niet mogelijk zal zijn om in de toekomst daar gronden uit te geven.

De gronden zijn net voor de overdracht van de regeermach­t uitgegeven aan tientallen personen. Onder de groep bevinden zich ook personen die directe relaties hebben met topambtena­ren op het toenmalige Ministerie van Ruimtelijk­e ordening,

Grond- en Bosbeheer (RGB). Ook familieled­en van politici uit het vorige kabinet kwamen in aanmerking voor een stuk grond in de felbegeerd­e Cultuurtui­n. De documenten zijn op de valreep onderteken­d door de toenmalige minister van Binnenland­se Zaken, Mike Noersalim. Hij nam de laatste dagen waar op RGB, nadat Lekhram Soerdjan om onduidelij­ke redenen ‘thuis werd gezet’ door president Desi Bouterse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname