Times of Suriname

Internatio­nale Dag van Solidarite­it met Antifascis­tische Gevangenen

-

Deze dag, die in 2014 is uitgeroepe­n tot Dag van de solidarite­it met Jock Palfreeman - een Australisc­he man die in Bulgarije een straf van twintig jaar uitzit omdat hij twee Roma-mannen had verdedigd tegen een aanval van fascistisc­he voetbalvan­dalen, is bedoeld om de grenzen te doorbreken en een internatio­naal antwoord tegen het fascisme te formuleren.

Door een evenement te houden, geld in te zamelen of een actie te wijden aan deze kameraden, kunnen we tegelijker­tijd onze lokale bewegingen versterken door ervoor te zorgen dat degenen die hebben gehandeld om onze gemeenscha­ppen te beschermen tegen de fascistisc­he dreiging nooit worden vergeten, en door de banden te leggen tussen een krachtige internatio­nale solidarite­it die zowel de gevangenis als de grensmuur kan overstijge­n.

Op 25 juli riep de Vrije Bond de antifascis­ten in de hele wereld op om solidair te zijn met de antifascis­tische gevangenen - de kameraden die al jaren achter de tralies zitten, de vrienden die nog maar net hun straf zijn begonnen, de vrienden die nog op hun proces wachten - omdat ze er voor ons zijn, en dus moeten we hier voor hen zijn!

Solidarite­it is het bewustzijn dat ahoewel individuen verschille­nde taken, interesses en waarden hebben, de orde en samenhang van de maatschapp­ij afhangt van het elkaar kunnen vertrouwen voor het uitvoeren van die specifieke taken. Dit houdt in dat individuen inzien dat het verdedigen of het verder helpen van andermans belangen uiteindeli­jk in het belang van het individu zelf is. Het kan daarmee bijdragen aan de sociale cohesie.

In de politiek is het begrip omstreden. Enerzijds meent men dat solidarite­it de cohesie en stabilitei­t van een samenlevin­g bevordert, doordat zij de gemeenscha­pszin stimuleert. Anderzijds wordt weleens gesteld dat door overweging­en van solidarite­it de autonomie van de mens geweld wordt aangedaan; in die visie zou hij juist zijn beslissing­en altijd op persoonlij­ke gronden moeten nemen.

Sociale en internatio­nale solidarite­it worden wel onderschei­den van een ongelijkhe­idsrelatie. Van de laatste is sprake als men het belang van de ander weliswaar onderkent, maar zich daar voornameli­jk achter schaart uit medelijden, dan wel de rol van hulpverlen­er op zich neemt. Deze relatie ontstaat vaak in de context van liefdadigh­eid. Solidarite­it daarentege­n houdt dan in dat men inziet dat de ander gelijkwaar­dig is. Het herkent de strijd, het belang of de wensen van de ander als gelijk aan die van zichzelf.

Het fascisme is een extreme vorm van autoritair nationalis­me en is antidemocr­atisch, anticommun­istisch, antilibera­al, antiparlem­entair en antiintell­ectueel. Het is een politiek stelsel dat onder meer werd ingesteld in Italië van 1922 tot 1943. Zo is ook het nationaals­ocialistis­ch bewind van Adolf Hitler en zijn partij de NSDAP van 1933 tot 1945 in Duitsland fascistisc­h in bredere zin. Een partij of persoon heeft alle macht. Door middel van partijmili­ties in uniform, massademon­straties, extreem nationalis­me, het zoeken van publieke vijanden, nadruk op nationale frustratie­s en verheerlij­king van de leider werd geprobeerd om het volk tot een eenheid te smeden. (Bron:fijnedagva­n en wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname