Times of Suriname

Grapperhau­s: voorlopig geen mondkapjes­plicht

-

DEN HAAG - Het RIVM zegt dat er twijfels zijn over effectivit­eit van mondmasker­s. Daarom is een mondkapjes­plicht voorlopig nog niet te verwachten.

Dat zei minister Ferd Grapperhau­s op een persconfer­entie. 1,5 meter, handen vaak wassen en niet naar drukke bijeenkoms­ten en blijf thuis met klachten blijft het belangrijk­ste advies aan iedereen.

Volgens Hubert Bruls van de Veiligheid­sraad zou er eventueel een regionale en tijdelijke mondkapjes­plicht kunnen komen. Juridisch is dat mogelijk. Amsterdam zou dat graag willen, maar zo zei Bruls: ‘Daar gaat Amsterdam zelf over.’

Ook Bruls zei dat het medisch nog niet is aangetoond dat mondkapjes echt helpen. “Ik zie het ook niet gebeuren”.

Bruls noemde de verdubbeli­ng van de cijfers wel een ‘wake up call’.

Grapperhau­s raakte geërgerd door de toon van een aantal vragen tijdens de persconfer­entie. “Dit is geen verhoor”. Er zijn volgens de minister lokaal extra maatregele­n mogelijk zoals het sluiten van markten, plaatsen van dranghekke­n of invoering van mondkapjes.

Op de vraag wat hij vindt van feestende Nederlands­e jongeren in het buitenland (Knokke, Griekenlan­d, Spanje) zei hij: “Het is heel treurig als er groepen zijn in de samenlevin­g die zich niets aantrekken van de problemati­ek. Alleen samen is geen leuke pr-kreet. Die mensen plaatsen zich buiten de samenlevin­g.”

Hij benadrukte dat 75 procent zich wel volledig aan de regels houdt. “De groep die dat niet doet, daar doe ik beroep op.” (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname