Times of Suriname

Geen financiële administra­tie over uitgaven COVID-19

-

PARAMARIBO Er is geen financiële administra­tie bijgehoude­n met betrekking tot de uitgaven die er de afgelopen maanden zijn gedaan vanuit de Staat met betrekking tot COVID19. Dit zei minister Armand Achaibersi­ng van Financiën en Planning, gisteren op een persconfer­entie in de Congreshal.

“Er is geen enkele financiële administra­tie terug te vinden op het ministerie. De opdrachten voor uitbetalin­gen werden vanuit het COVID19Man­agementtea­m rechtstree­ks naar de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gestuurd en zij verwerkte die dan verder. De middelen werden daarna ter beschikkin­g gesteld voor uitbetalin­gen. Maar dit is niet de juiste wijze, want CBvS is slechts de kassier van de

Staat die zonder onderligge­nde stukken en formele opdrachten vanuit de regering geen uitbetalin­gen kan doen. In ieder geval kunnen wij de mutaties die er zijn gedaan vanuit CBvS wel volgen en tot nu toe hebben wij gezien dat alles is uitbetaald met betrekking tot COVID19”, zegt de minister.

Achaibersi­ng zegt dat nog moet worden nagegaan of al deze uitbetalin­gen wel rechtmatig hebben plaatsgevo­nden en of de bedragen die zijn gefacturee­rd wel correct zijn. “Wij gaan beoordelen en onderzoeke­n en daarna een uitspraak doen over de uitgaven die er allemaal zijn gedaan voor COVID19”, zegt de bewindsman.

De minister van Financiën en Planning zegt dat er op dit moment exact nog SRD 110 miljoen over is in het COVID19

fonds. “Omdat wij nog de financiële transactie­s van de CBvS aan het onderzoeke­n zijn, zijn voor nu alle betalingen met betrekking tot COVID19 aangehoude­n. Voordat wij verdere betalingen doen, gaan wij eerst alles onderzoeke­n en zullen pas daarna, als we een duidelijk overzicht hebben, weer overgaan tot uitbetalin­gen met betrekking tot COVID19”, zegt Achaibersi­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname