Times of Suriname

“De CLO-voorzitter zet je niet af middels een motie”

Hooghart:

-

PARAMARIBO - “De CLO-voorzitter kan niet afgezet worden door een motie. Bovendien heb ik geen enkele motie gezien”, reageert Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdiena­ren Organisati­es (CLO), naar aanleiding van het vertrouwen dat vrijdag in hem is opgezegd door een groot deel van het bestuur.

Hooghart zegt dat personen die het voorzitter­schap willen overnemen in de eerste plaats ervoor moeten werken en daarnaast ook bereid moeten zijn om te strijden. “Ik wacht op ze, laten ze komen. Ik ben bereid te vechten”, haalt de vakbondsma­n aan. Enkele personen die het vertrouwen in hem opgezegd hebben zijn bestuursli­d Jan Aviankoi en zijn jarenlange goede vriend tevens secretaris-generaal, Michael Miskin. Het zit de CLO-voorzitter enigszins dwars dat Miskin ook deel uitmaakt van het deel van het bestuur dat hem niet meer ziet zitten. Vooral omdat hij in eerdere gesprekken met Miskin heeft aangegeven dat hij de volgende CLOvoorzit­ter gaat worden. Er was al afgesproke­n dat na de verkiezing­en van 25 mei bestuursve­rkiezingen gehouden zouden worden. Hooghart vermoedt dat dit deel van het bestuur witte voetjes wil maken bij de nieuwe regering. “Aviankoi is vanuit de vakbewegin­g adviseur van de VHP. Ze willen vreten van de vleespotte­n van de VHP. Ik heb grote projecten gedaan binnen CLO en daarop azen zij. Miskin was mijn boezemvrie­nd. Ik had hem gezegd dat ik ga afbouwen dit jaar. Maar kennelijk kan hij niet wachten, omdat hij meent dat hij oud wordt”, aldus de CLO-voorzitter. Hij benadrukt dat hij niet middels het indienen van een motie afgezet kan worden.

Ten aanzien van de 50 procent salarisver­hoging voor de ambtenaren legt hij uit dat dit niet klopt. Volgens hem hebben de ambtenaren de afgelopen twintig maanden al 25 procent aan terugwerke­nde kracht gehad op hun salaris. Aan de regering-Bouterse/ Adhin was gevraagd dit bedrag te incorporer­en in het salaris, omdat de ambtenaren al gewend zijn dit te ontvangen. Hooghart zegt dat na dit bedrag een verhoging van 25 procent is gevraagd. De verhoging is nu aangehoude­n door de regering - Santokhi/ Brunswijk. De vakbondsma­n zegt dat deze verhoging niet per 1 juli maar 1 oktober 2020 zou ingaan. Hij zegt graag over deze kwestie met president Santokhi te willen praten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname