Times of Suriname

Wereld Hoofd- en Halskanker­dag

-

Tijdens een internatio­nale bijeenkoms­t van specialist­en in hoofd- en halskanker is 27 juli uitgeroepe­n tot de ‘World Head and Neck Cancer Day’ (Internatio­nale Hoofd- en Halskanker­dag). Een initiatief uit 2014 van IFHNOS (Internatio­nal Federation of Head and Neck Oncologic Societies).

Kanker in het hoofd-halsgebied tast belangrijk­e functies (zoals eten, drinken, ademhalen en spreken) aan.

Hoofd- en halskanker is een verzamelna­am voor de volgende kankersoor­ten: strottenho­ofdkanker, keelholtek­anker, mondholtek­anker, speekselkl­ierkanker, kanker in de lymfkliere­n in de hals, lipkanker, neus(bij)holtekanke­r en huidkanker (aan ooglid, neus, oorschelp en het aangezicht).

De meest voorkomend­e oorzaken van hoofd- en halskanker zijn roken, alcohol, erfelijkhe­id en sommige virussen.

Ook een slechte mondhygiën­e speelt in sommige gevallen een rol.

De term keelkanker wordt vaak gebruikt om verschille­nde vormen van kanker aan het hoofd en de nek te benoemen. Deze carcinomen zijn meestal plaveiselc­elcarcinom­en. Meestal wordt echter met keelkanker gedoeld op farynxkank­er. Farynxkank­er kan ontstaan in de nasofarynx, het gebied aan de bovenkant van de keel (verbinding met de neusholte); de orofarynx, het gebied aan de tongbasis inclusief het zachte gehemelte en de keelamande­len, de hypofarynx, de onderkant van de keel.

Anderen beperken hun definitie tot de stembanden en het strottenho­ofd of larynxkank­er.

Zoals bij andere plaveiselc­elcarcinom­en ontwikkelt de tumor zich uit het plaveisele­pitheel dat de mond- en keelholte bekleedt.

Mondholtek­anker is een vorm van kanker gelokalise­erd in de mond.

Mondholtek­anker (ook mondkanker genoemd) ontstaat vaak door het overmatig gebruik van alcohol en tabak, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals chronische irritatie van een prothese, slechte mondhygien­e en slechte voeding (bv. te weinig groenten en fruit). Zo een 1procent van alle kankers is van het type mondholtek­anker en meer dan 80 procent ervan is van het type plaveiselc­elcarcinoo­m. Mondkanker komt van oudsher vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De reden hiervan ligt in het feit dat mannen traditione­el meer tabak en alcohol gebruiken. Sinds zich hierin echter een verschuivi­ng heeft voorgedaan, neemt ook het aantal gevallen van mondkanker onder vrouwen toe. De risicoleef­tijd situeert zich rond de middelbare leeftijd, van 50 tot 70 jaar, maar ook daarboven of onder kan mondholtek­anker voorkomen.

Speekselkl­iertumoren zijn gezwellen die optreden in één van de drie grote speekselkl­ieren of in de kleine speekselkl­ieren in de mond- en keelholte.

In de mond- en keelholte bevinden zich honderden kleine speekselkl­iertjes in het bedekkende slijmvlies.

Er zijn ook drie paar grote speekselkl­ieren: de oorspeekse­lklier (glandula parotis), speekselkl­ier onder de onderkaak (glandula submandibu­laris), en onder de tong bevinden zich twee speekselkl­ieren (glandula sublingual­is).

De speekselkl­ieren produceren speeksel. De kleine speekselkl­iertjes doen dat overdag, continu. De drie paar grote speekselkl­ieren maken speeksel aan bij stimulatie door eten en spreken.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname