Times of Suriname

Meer virus in rioolwater Amsterdam en Utrecht

-

AMSTERDAM - Het aantal rioolwater­monsters dat deeltjes bevat van het coronaviru­s is in Amsterdam en Utrecht toegenomen. Dat blijkt uit de laatste meting van 22 juli van het RIVM, gepublicee­rd door wateronder­zoeksinsti­tuut KWR . Al vanaf het begin van de epidemie worden coronaconc­entraties gemeten in het afvalwater.

Volgens KWR is er de afgelopen drie weken sprake van een stijging van de curves in een aantal steden; naast de genoemde steden Amsterdam en Utrecht worden ook Tilburg, Rotterdam en Schiphol gemeld. Daarvan dateren de laatste metingen van 15 juli. De gevonden concentrat­ies zijn een maat voor de besmetting­sgraad onder de bevolking die op het onderzocht­e riool is aangeslote­n. De curves correleren met het aantal registrati­es bij de GGD en met het aantal ziekenhuis­opnames. De rioolwater­curve reageert ongeveer een week eerder dan de GGD en de registrati­e van ziekenhuis­opnames. Dit omdat met coronaviru­s besmette personen de eerste dagen geen symptomen hebben, maar wel virus uitscheide­n via de ontlasting in het riool. Dit maakt het riool tot ‘early warning’ systeem. Deze gegevens geven een completer beeld van de viruscircu­latie in ons land.

Het is dan ook niet verbazingw­ekkend dat het coronadash­board van de Rijksoverh­eid laat zien dat in Rotterdam en omstreken het aantal coronageva­llen toeneemt. In de regio zijn vrijdag 58 mensen positief getest. Donderdag waren het er 48 en woensdag 35. Zaterdag zijn minder coronabesm­ettingen (29) geconstate­erd dan vrijdag.

Omgerekend naar het aantal inwoners zijn in RotterdamR­ijnmond zaterdag 2,2 mensen per 100 duizend inwoners positief getest. Landelijk zijn 137 mensen positief getest, meldt het dashboard. Dat zijn eveneens minder gevallen dan vrijdag, toen er 191 mensen positief getest zijn.

Ook in Hollands Midden, waarin Hillegom ligt waar vorige week een plaatselij­ke uitbraak was, daalt het aantal gevallen. Omgerekend naar het aantal inwoners zijn in Hollands Midden 0,9 mensen per 100 duizend positief getest. Vrijdag waren dat nog 2,6 mensen op de 100 duizend. In Amsterdam en omstreken is het aantal positief getest mensen zaterdag ietsje gestegen, wat weer correleert met de stijging van coronarest­en in het rioolwater. Op de 100 duizend inwoners zijn hier 2,1 mensen positief getest. Vrijdag waren dit nog 1,9 mensen. Het is de bedoeling dat het aantal meetpunten van corona in rioolwater wordt uitgebreid van 28 plaatsen naar meer dan 300 voor 1 september 2020. Pas als het onderzoek volledig loopt, kunnen hier conclusies aan worden verbonden, stelt het RIVM.

Het aantal coronapati­ënten in ziekenhuiz­en is vrijdag weer tot onder de honderd gezakt. Het daalde van 106 naar 91, volgens cijfers van het Landelijk Coördinati­ecentrum Patiënten Spreiding. Dit komt doordat het aantal patiënten op verpleegaf­delingen hard daalde, van 91 naar 74. Het aantal coronapati­ënten op de intensive care is stabiel. Al een week zijn het er 15 tot 17.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname