Times of Suriname

Polen wil uit Europees verdrag dat geweld tegen vrouwen bestrijdt

-

POLEN - De Poolse regering wil volgende week stappen zetten om zich terug te trekken uit het Verdrag van Istanboel, een mensenrech­tenverdrag van de Raad van Europa dat geweld tegen vrouwen moet voorkomen en bestrijden.

Volgens de minister van Justitie schendt het verdrag de rechten van ouders, omdat scholen verplicht aandacht moeten geven aan het onderwerp. “Het verdrag bevat elementen van een ideologie die wij schadelijk achten”, zei minister Zbigniew Ziobro tegen journalist­en. Het zou volgens de Poolse regering bovendien respectloo­s zijn tegenover de (katholieke) kerk, hoewel hij niet specificee­rde om welke reden.

Vrijdag kwamen duizenden mensen bijeen in hoofdstad Warschau om te demonstrer­en tegen het terugtrekk­en uit het verdrag.

Het verdrag, dat in 2011 tot stand kwam, is door meer dan veertig landen onderteken­d, waaronder Nederland. De huidige regeringsp­artij, Recht- en Rechtvaard­igheid (PiS), heeft al langer geklaagd over het Verdrag van Istanboel, dat een vorige regering onderteken­de in 2015. Polen heeft al vaker aangekondi­gd zich terug te trekken uit het verdrag, maar daadwerkel­ijke stappen daarvoor werden nooit ondernomen. PiS houdt er een conservati­ef sociale agenda op na en werpt zich op als partij voor de ‘gewone Pool’. Met retoriek omtrent het inperken van lhbti-rechten won de huidige president Andrzej Duda deze maand met een nipte meerderhei­d de presidents­verkiezing­en. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname