Times of Suriname

Verdachte bekent aansteken allesverwo­estende brand Nantes

-

FRANKRIJK - Een man die vorige week werd aangehoude­n en vrijgelate­n door de Franse politie na de brand in de kathedraal van Nantes, is zaterdag opnieuw gearrestee­rd. Dat hebben de openbare aanklagers bekendgema­akt. Hij wordt verdacht van “vernietigi­ng en schade veroorzaak­t door brand” en blijft voorlopig vastzitten. De brand brak uit op 18 juli, uren nadat een vrijwillig­er het gebouw voor de nacht had gesloten. Aanklagers begonnen een onderzoek naar de brand, die volgens hen was uitgebroke­n in drie verschille­nde delen van de kerk.

Naar aanleiding van de ontwikkeli­ngen in het onderzoek is de vrijwillig­er, een 39-jarige Rwandese staatsburg­er, zaterdag vroeg opnieuw gearrestee­rd. Hij is voorgeleid aan de rechter en die heeft besloten dat de asielzoeke­r voorlopig vast blijft zitten, zo liet aanklager Pierre Sennès in de nacht van zaterdag op zondag weten.

Volgens de Franse krant Le Monde zou de verdachte tijdens de ondervragi­ng door de rechter hebben bekend op drie plekken brand te hebben gesticht in de kerk. Waarom hij tot zijn daad kwam, is onbekend.

In het kader van het onderzoek werden „meer dan dertig mensen” gehoord en zijn twintig rechercheu­rs en het laboratori­um van Parijs ingeschake­ld, aldus Sennès in een verklaring. Uit de eerste resultaten van het laboratori­um zou blijken dat er sprake is van brandstich­ting, voegde hij toe.

Sennès zei vorige week nog dat de man was gearrestee­rd als onderdeel van “normale procedure” en dat het „voorbarig” was om te suggereren dat hij een verdachte in de zaak was. Zijn advocaat, Quentin Chabert, zei destijds dat er niets was dat zijn cliënt rechtstree­ks met de brand in verband bracht.

De verdachte hangt maximaal tien jaar gevangenis­straf en een boete van 150.000 euro boven het hoofd.

De brand, die slechts 15 maanden na een verwoesten­de brand in de Notre-Dame in Parijs uitbrak, vernietigd­e het beroemde orgel van de gemeente Nantes. Dat dateerde uit 1621 en heeft de Franse revolutie en bombardeme­nten tijdens de Tweede Wereldoorl­og overleefd. Ook zijn voorwerpen en schilderij­en van onschatbar­e waarde verloren gegaan.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De binnenkant van de kerk is flink verwoest.
(Foto: De Telegraaf)
De binnenkant van de kerk is flink verwoest. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname