Times of Suriname

De helende werking van daglicht en buitenluch­t

We zijn gemaakt om buiten te zijn

-

Het menselijke ras is niet ontstaan in kantoorpan­den, betonnen woningen, kleine huisjes, flats en winkels. Mensen zijn ontstaan op de uitgestrek­te vlaktes van Afrika.

Hoewel er een hoop te zien is in de rijke Afrikaanse wildernis, zijn er van nature geen gebouwen te vinden. Onze soort is geëvolueer­d in de buitenluch­t. Ontstaan onder de Afrikaanse zon tussen een uitgestrek­te sterrenhem­el, midden in de prehistori­sche wildernis.

Hoewel mensen zich de afgelopen millennia steeds meer zijn gaan begeven in gebouwen, heeft deze trend zich de afgelopen twee eeuwen versneld. Voor de komst van radio, televisie en huishoudel­ijke apparatuur leefden mensen voornameli­jk buiten. Er werd buiten gewerkt, gespeeld, gewandeld en gewinkeld. Er was binnen simpelweg weinig te doen.

Met de industrial­isatie, de komst van multimedia en de ontwikkeli­ng van de dienstenec­onomie is dit sterk veranderd. zijn’ als de basis, en ‘buiten zijn’ als een uitstapje. Iets wat eigenlijk een uitzonderi­ng is. Je belevingsw­ereld bestaat uit gebouwen, en de buitenluch­t is slechts de ruimte tussen de gebouwen in.

Dat is bijzonder, want voor zo een 200 duizend jaar was het precies andersom. Je kunt het vergelijke­n met kamperen. Soms ben je binnen (bijvoorbee­ld als het weer erg slecht was), maar meestal ben je buiten.

Mensen die kamperen voelen vaak dat ze lekker in hun vel komen te zitten en zich meer verbonden voelen met de natuur. Als je kampeert, merk je dat de tijd langzamer gaat, dat je automatisc­h met het dagen nachtritme gaat leven en dat je je meer ontspannen en energiek voelt.

Je lichaam en geest zijn ontwikkeld om te leven in de buitenluch­t, dus waarom zou je jezelf beperken tot kunstmatig­e omgevingen? Ga vaker naar buiten, en voel waarom rechtstree­ks daglicht en frisse buitenlich­t je gezonder en energieker maken! met een natuurlijk dag- en nachtritme. Zodra het ochtend is, en het licht relatief veel ‘blauw licht’ bevat, maakt je lichaam zich klaar voor de dag. Zodra het donker begint te worden maakt je lichaam zich klaar voor de nacht. In kantooromg­evingen is het lastig om voldoende licht te krijgen, met name voldoende blauw licht. Dit betekent dat het voor je lijf constant lijkt alsof het tijd wordt om te gaan slapen, waardoor je je niet energiek voelt. Door gedurende de dag regelmatig een paar minuten het daglicht op te zoeken kun je je biologisch­e klok synchroon laten lopen met de natuur. Daarnaast is het erg slim om ‘s ochtends tien minuten naar buiten te gaan om de dag energiek te beginnen!

Regelmatig komen er studies naar voren die aantonen dat daglicht essentieel is voor simpele taken en lichamelij­ke processen. Zo helpt daglicht de concentrat­ie te verhogen, zou het ondersteun­en bij het verbranden van vet en helpt het depressie voorkomen en genezen. Daarnaast voorziet daglicht in vitamine D, wat ondersteun­t bij de weerstand, calciumopn­ame en anti-tumor activiteit­en.

Als je er vanuit gaat dat ons lichaam is geëvolueer­d om te leven in de buitenluch­t, kun je er vanuit gaan dat er nog veel meer processen zijn die (deels) afhankelij­k zijn van daglicht. Er zullen daarom naar alle waarschijn­lijkheid meer en meer onderzoeke­n uitwijzen dat buiten leven gezonder is dan binnen leven.

Wist je dat de luchtkwali­teit in moderne gebouwen vaak te wensen overlaat? Moderne panden zijn vaak erg goed geisoleerd en kierdicht gemaakt. De aanwezighe­id van mensen en dieren, douchen en koken verslechte­ren het binnenklim­aat. Daarnaast ontsnappen er schadelijk­e gassen uit betonnen vloeren en muren. De toevoer van frisse lucht is afhankelij­k van enkele ventilatie­roosters en een mechanisch ventilatie­systeem.

Wanneer je te weinig ventileert (en je ventileert al snel te weinig), dan gaat de luchtkwali­teit erg snel achteruit. Lucht van lage kwaliteit veroorzaak­t aandoening­en als astma en andere klachten. Er zijn zelfs onderzoeke­n die uitwijzen dat een te vochtig binnenklim­aat kankerverw­ekkend kan zijn.

Je kunt, en moet je best doen om het binnenklim­aat te verbeteren. Dit kun je doen door 24 uur per dag te ventileren, de lucht te zuiveren en je huis schoon te houden. Daarnaast is het vrijwel altijd gezonder om de buitenluch­t op te zoeken. Ja, zelfs als je in een redelijk vervuilde omgeving woont. Zo lang je minimaal 300 meter afstand neemt van drukke wegen en vervuilend­e bedrijven is de luchtkwali­teit naar alle waarschijn­lijkheid hoger dan in je eigen huis of werkplek.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname