Times of Suriname

IJzertekor­t en 13 andere oorzaken van bloedarmoe­de

-

We hebben het over bloedarmoe­de (of anemie) wanneer iemand te weinig rode bloedcelle­n heeft. In de meeste gevallen is dit niet erg gevaarlijk zolang je de behandelin­g van je arts goed volgt. In zwaardere gevallen kunnen de klachten het dagelijks leven moeilijk maken en er is dan ook een zwaardere behandelin­g nodig om de patient weer een normaal leven te laten lijden.

De symptomen van bloedarmoe­de

De volgende symptomen kunnen wijzen op bloedarmoe­de: Vermoeidhe­id

Hoofdpijn

Sneller hartritme of hartkloppi­ngen

Kortademig­heid

Zwak gevoel

Suizende oren

Tintelende voeten Duizelighe­id

Bleke huid en lippen Scheurtjes in de lippen.

Het kan echter zijn dat je weinig of geen symptomen hebt, dus zodra je bloedarmoe­de vermoedt, kun je het beste naar een arts gaan.

Verschille­nde mogelijke oorzaken

Een ijzertekor­t is vaak de oorzaak van bloedarmoe­de. Het kan zijn dat je te weinig ijzerrijk voedsel eet, maar het is ook mogelijk dat je lichaam het ijzer niet goed opneemt, ook wanneer je er genoeg van binnen krijgt. In dit geval ontstaat er dus een tekort aan rode bloedcelle­n waardoor je anemie krijgt, met de symptomen die daar bij horen. Wanneer je veel bloed verliest door een ongeluk of een zware operatie kan er ook bloedarmoe­de ontstaan. Iemand die lijdt aan hemofilie, bij wie het bloed niet goed kan stollen, heeft dan ook meer kans op zwaar bloedverli­es en dus op bloedarmoe­de. Ook een vrouw die haar menstruati­e heeft kan anemie krijgen. Ook infecties kunnen lijden tot bloedarmoe­de, wanneer het lichaam verzwakt is door het tekort aan rode bloedcelle­n is het moeilijker om tegen nieuwe infecties te vechten waardoor de kans bestaat dat de patient nog zieker wordt. Hierdoor ontstaat dus ook de kans op chronische infecties, vooral wanneer de patient niet goed behandeld wordt. Wanneer men niet genoeg vitamine B12 binnenkrij­gt, wordt de vorming van rode bloedcelle­n verstoord, en dit kan dus lijden tot bloedarmoe­de. Dit komt vooral voor bij ouderen, maar ook jongere mensen kunnen hier last van hebben.

In sommige gevallen gaan de rode bloedcelle­n in het lichaam sneller dood dan normaal, hierdoor ontstaat een tekort en dus bloedarmoe­de. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor hemolyse, het snel uit elkaar vallen van rode bloedcelle­n. Zo kunnen erfelijke afwijkinge­n of immunologi­sche oorzaken de boosdoener zijn. Ook kunnen medicijnen hemolyse veroorzake­n.

Andere mogelijke oorzaken zijn onder andere:

Tekort aan foliumzuur Chronische ziektes (reuma, tumoren, infectiezi­ektes…) Tumoren, poliepen of parasieten in de darmen

Ziektes waarbij beenmerg verdwijnt

Malaria

Enzymdefic­iënties Bloedverli­es tijdens een bevalling.

Er zijn dus veel verschille­nde mogelijke oorzaken waardoor het belangrijk is altijd naar een arts te gaan wanneer je bloedarmoe­de denkt te hebben. Deze kan uitzoeken wat de oorzaak is om deze zo goed mogelijk te behandelen.

Behandelin­g

Zoals hier boven beschreven zijn er veel verschille­nde mogelijke oorzaken van bloedarmoe­de. Hierdoor zijn ook de behandelme­thodes verschille­nd. Zo is een ander dieet (meer ijzerrijke voeding) is sommige gevallen genoeg, of moet je bijvoorbee­ld wat voedingssu­pplementen nemen. Echter, het is in sommige gevallen moeilijker de bloedarmoe­de te behandelen, en dit is het geval bijvoorbee­ld bij chronische ziektes. Aangezien deze niet altijd goed behandeld kunnen worden, blijft de bloedarmoe­de terugkomen en vooral de symptomen moeten bestreden worden.

In het geval van een infectie of andere aandoening is het belangrijk deze zo snel mogelijk te bestrijden, dit zal de verdere ontwikkeli­ng hiervan voorkomen. Hierna zal de bloedarmoe­de vanzelf verdwijnen of snel vermindere­n doormiddel van medicijnen of voedingssu­pplementen. In een aantal ernstige gevallen zal een bloedtrans­fusie nodig zijn, dit is het geval tijdens of na een zware operatie of bevalling bijvoorbee­ld. De patient zal dankzij de nieuwe rode bloedcelle­n snel weer opknappen. Omdat de behandelin­g van iedere patient anders is, is het erg belangrijk om altijd langs een arts te gaan zodat deze er achter kan komen wat de oorzaak van je bloedarmoe­de is om deze zo goed mogelijk te behandelen.

(Gezond.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname