Times of Suriname

Veilig gebruik van planten bij reumatisch­e klachten

-

Als het gaat over pijn tijdens het bewegen, hoor je in de omgangstaa­l vaak de term reuma. Maar eigenlijk is reuma slechts een verzamelna­am voor een aantal zeer uiteenlope­nde aandoening­en van de gewrichten, spieren, pezen en het bot. Bekende reumatisch­e ziekten zijn artrose (slijtagere­uma) en artritis (ontsteking­sreuma). Maar ook jicht, fibromyalg­ie, de ziekte van Bechterew en osteoporos­e zijn een vorm van reuma. In dit artikel bekijken we hoeverre natuurgene­eskunde, ook wel fytotherap­ie genoemd, een oplossing kan bieden voor reumatisch­e klachten.

Op tijd naar de arts

Heb je vaak last van pijnlijke gewrichten of hinder tijdens het bewegen? Contact dan zo vlug mogelijk een arts om een diagnose te laten stellen. Reumatisch­e klachten laten aanslepen is een slecht idee. De reden? Sommige vormen van reuma, zoals reumatoïde artritis, gaan fel te keer en veroorzake­n blijvende vervorming­en van het gewricht. Om de chronische klachten van reuma te beperken, is het belangrijk om de behandelin­g ervan zo vroeg mogelijk te starten.

Gezonde levensstij­l

Het is algemeen bekend dat stoppen met roken, overgewich­t vermijden en gevarieerd en evenwichti­g eten sterk aangeraden zijn wanneer je last hebt van reumatisch­e klachten. Een voldoende inname van calcium, vitamine D3 en omega 3-vetzuren zoals EPA en DHA is eveneens een verstandig­e keuze.

Beweging vermijden en altijd kiezen voor rust is een slecht advies in het geval van reumatisch­e klachten. Vanzelfspr­ekend moet je bij een opstoot van de klachten overbelast­ing voorkomen. Heb je twijfels over welk type oefening het best voor je past? Overleg dan eerst met jouw huisarts of kinesither­apeut. Bewegen is goed, versterkt de spieren en smeert de gewrichten.

Pijnstille­rs, ontsteking­sremmers…

Elke reumavorm is verschille­nd en daardoor is per soort reuma ook de behandelin­g anders. Naast specifieke medicatie worden pijnstille­rs en ontsteking­sremmers vaak ingezet om het levenscomf­ort te verbeteren. Geneesmidd­elen zijn uiteraard geen snoepjes. Gebruik ze alleen na advies van je arts of apotheker.

Ondersteun­ende fytotherap­ie

behandelin­g:

Het gebruik van medicatie is slechts een onderdeel van het totaal behandelin­gspakket bij gewrichtsk­lachten. Naast levensstij­l, voedingsge­woontes, oefenthera­pie, voedingssu­pplementen of andere behandelin­gen is er ook plaats voor plantaardi­ge interventi­es of fytotherap­ie. Ondersteun­ende plantaardi­ge formules hebben vooral een invloed op het bewegingsc­omfort bij reumatisch­e klachten.

Huis-tuin-keukenrece­ptjes

Er doen heel wat fabeltjes de ronde over de geneeskrac­htige eigenschap­pen van planten. Af en toe wat bloemen, gedroogde blaadjes of geraspte wortel van een eetbaar plantje oplossen in een kopje warm water is geen fytotherap­ie. Dergelijk gebruik van planten valt onder de categorie huis-tuin-keukenrece­ptjes. Ontspannen­d, leuk en lekker, maar niet geneeskrac­htig.

De dosis bepaalt het effect

Om een geneeskrac­htig effect van planten te ervaren, is het belangrijk dat je steeds dezelfde veilige en werkzame dosis inneemt. Heb je geen ervaring met planten? Experiment­eer dan niet op eigen houtje. Het is een groot misverstan­d om te denken dat je fytotherap­eutica onbeperkt kan gebruiken.

Voedingssu­pplementen

Het onverstand­ig gebruik van planten kan immers schadelijk­e effecten veroorzake­n. Om dit te vermijden, gebruik je het best voorgedose­erde voedingssu­pplementen. Elke doseringsv­orm (tablet, gelule, capsule, lepel siroop, druppel tinctuur) bevat steeds dezelfde hoeveelhei­d bioactieve stoffen.

Planten die vaak met succes worden ingezet als behandelin­g van bewegingsk­lachten zijn wilgenbast, duivelskla­uw, wierookboo­m, zwarte bes en kurkuma. Respecteer altijd de aanbevolen dosering op de verpakking of het advies van de gezondheid­sprofessio­nal. Dat is de beste garantie om lang en zorgeloos te kunnen genieten van de weldadige effecten van planten.

(Gezondheid.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname