Times of Suriname

Wereld Hepatitisd­ag

-

Wereld Hepatitisd­ag is een initiatief van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO). Jaarlijks op 28 juli. Wereldwijd zijn 300 miljoen mensen besmet met hepatitis, zonder zich daarvan bewust te zijn. Alle reden dus om aandacht te besteden aan deze leverontst­eking.

Hepatitis kan een aantal uiteenlope­nde oorzaken hebben zoals drugsgebru­ik, alcoholmis­bruik, vergiftigi­ng, auto-immuunziek­ten, cholestasi­s en virale hepatitis. Alcoholmis­bruik en geneesmidd­elen zijn de belangrijk­ste niet-virale oorzaken van hepatitis. Een verschijns­el kan zijn dat mensen een gelige of lichtbruin­e huidskleur krijgen. Dit wordt geelzucht (icterus) genoemd. Virussen die een ontsteking van de lever kunnen veroorzake­n zijn onder andere hepatitis A, hepatitis B en hepatitis C.

Hepatitis A is een zeer besmetteli­jke leverontst­eking veroorzaak­t door het hepatitis A-virus (HAV). Het virus wordt voornameli­jk overgedrag­en via (met feces) besmet voedsel of drinkwater of door een rechtstree­kse fecaal-orale besmetting. Van hepatitisv­irussen bestaan er naast het A-type nog verschille­nde types, van B tot en met G. De laatste vier (D, E, F en G) komen nauwelijks voor.

Het hepatitis G-virus werd in 1995 ontdekt. Het zijn vooral de hepatitisv­irussen A, B en C die regelmatig het nieuws halen.

De verschille­nde types hepatitisv­irus behoren tot verschille­nde families van virussen. Het hepatitis A-virus (HAV) is een RNA-virus behorend tot de familie Picornavir­idae (waaronder ook bijvoorbee­ld de enteroviru­ssen en parechovir­ussen vallen).

Bij zuigelinge­n en kleuters verloopt de infectie meestal ongemerkt. Vanaf de leeftijd van vijf jaar zal meer dan de helft van de besmette mensen de ziekte met waarneemba­re symptomen doormaken. Dit loopt op tot 80 à 90 procent bij geïnfectee­rde adolescent­en en volwassene­n.

De incubatied­uur is gemiddeld dertig dagen (15 tot 50). De belangrijk­ste symptomen zijn koorts, misselijkh­eid, vermoeidhe­id en verlies van eetlust. Na enkele dagen kan geelzucht verschijne­n, met donkere urine en soms ontkleurde stoelgang. Het acute ziektebeel­d duurt gemiddeld 2 à 3 weken, gevolgd door een herstelper­iode van soms enkele maanden. Een hepatitis A-infectie wordt nooit chronisch.

In 10 procent van de gevallen kan het verloop van een hepatitis A-infectie langer aanslepen, met mogelijk een terugval na enkele weken of maanden. In 1 procent van de gevallen kan het verloop zeer ernstig zijn, met acuut leverfalen en sterfte. Deze kans neemt toe met de leeftijd.

Hepatitis B is een leverontst­eking die wordt veroorzaak­t door het hepatitis B-virus dat behoort tot de familie van de zogenaamde Hepadnavir­idae. Hepadna-virussen hebben een sterke voorkeur om zich te nestelen in levercelle­n, maar zeer kleine hoeveelhed­en van deze virussen kunnen ook worden aangetoond in bijvoorbee­ld de nieren en de alvleeskli­er. In andere organen dan de lever veroorzaak­t het hepatitis B-virus echter geen schade. De levercelsc­hade wordt overigens toegebrach­t door het afweersyst­eem, niet door het virus. Symptomen van acute hepatitis B zijn leverontst­eking, braken en geelzucht. Chronische hepatitis B kan leiden tot levercirro­se en leverkanke­r. Hepatitis B-infectie is te voorkomen door vaccinatie.

Hepatitis C is een infectiezi­ekte die hoofdzakel­ijk de lever aantast en veroorzaak­t wordt door het hepatitis C-virus (HCV). Deze vorm van hepatitis is pas eind jaren tachtig ontdekt; tot dan toe werd deze aangeduid als ‘Hepatitis non A non B’. Besmetting trad op dat moment meestal op door bloedtrans­fusies. Er bestaat geen vaccin tegen hepatitis C.

(Bron:Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname