Times of Suriname

Delftse studenten ontdekken teksten NSB’er in cel Oranjehote­l

-

DELFT - Vier studenten van de TU Delft hebben op een muur in het Nationaal Monument Oranjehote­l inscriptie­s van een prominente NSB’er gevonden. Het gaat om teksten die Daniël de Blocq van Scheltinga in de maanden na zijn arrestatie in de muur van dodencel 601 kerfde, schrijven ze in vakblad Heritage Science.

In die cel is sinds 1946 nauwelijks iets veranderd. Er zijn veel inscriptie­s te zien van gevangenen die kort voor hun executie een laatste boodschap achterliet­en, maar nog nooit werd een naoorlogse tekst van nazi-sympathisa­nten of collaborat­eurs ontdekt.

Naast het voeteneind van het bed is een stuk wit geplamuurd. Met gebruik van speciale belichting­stechnieke­n, omdat ze de kwetsbare muren niet mochten beschadige­n, kwamen de studenten erachter dat daar stukken tekst onder zitten. Ze ontdekten “de Blocq van Scheltinga”, een kalender van mei tot en met november ‘45 en “Eisch 11/9/45 Dood”. De data en de strafeis correspond­eren met die van de vooraansta­ande NSB’er.

De Blocq van Scheltinga werd in september ‘45 tot levenslang veroordeel­d, wat eind december in hoger beroep werd teruggebra­cht tot 20 jaar. In de loop van 1953 kwam hij vrij nadat hij van koningin Juliana gratie had gekregen. Hij stierf in 1962 op 59-jarige leeftijd in Duitsland.

Het Oranjehote­l was in de Tweede Wereldoorl­og de bijnaam van de gevangenis in Schevening­en. In de oorlog zaten zo’n 25.000 Nederlande­rs enige tijd vast in de beruchte gevangenis. Onder hen waren verzetsstr­ijders Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje) en George Maduro.

Na de oorlog werden belangrijk­e collaborat­eurs in het Oranjehote­l gevangenge­zet, onder wie NSB-leider Anton Mussert, propagandi­st Max Blokzijl en ook De Blocq van Scheltinga, die vanaf 1942 burgemeest­er van Wassenaar was. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname