Times of Suriname

Brandstich­ter Portland herkend aan rugtattoo met eigen naam

-

VS - De Amerikaans­e politie heeft een man opgepakt die tijdens de Black Lives Matter-rellen geprobeerd heeft het justitiege­bouw in Portland af te branden. Hij was makkelijk te vinden, want de relschoppe­r had zijn eigen achternaam op zijn rug getattoeer­d. Inmiddels lopen de spanningen hoog op rond de hekken die zijn geplaatst rond het vernielde gebouw.

Een meute demonstran­ten bestormde 29 mei het Justice Centre in Portland. Het was de aanzet voor twee maanden anarchie in de stad die uitbrak na de dood van George Floyd. Rond de dertig mensen drongen uiteindeli­jk de rechtbank/ politiepos­t en cellencomp­lex binnen, plunderden en sloopten de boel en probeerden de gebouwen in brand te steken. Op dat moment zaten er honderden gevangenen in het aangrenzen­de cellencomp­lex. De paar aanwezige bewakers moesten het gebouw ontvluchte­n. Dankzij de sprinkleri­nstallatie brandde de boel uiteindeli­jk niet af.

Omdat de lokale burgemeest­er niet hard genoeg ingreep, besloot president Trump zwaar bewapende federale agenten in te zetten. Die ‘feds’ hebben op 18 juli een beschermin­gsmuur rond het gebouw geplaatst om te voorkomen dat het straks definitief tot de grond wordt afgebrand. De muur staat symbool voor de onenigheid tussen de lokale burgemeest­er en Trump die vindt dat harder moet worden opgetreden tegen raddraaier­s die nu elke avond voor het gebouw demonstrer­en.

Nu, bijna twee maanden na de brandstich­ting heeft de politie een belangrijk­e verdachte te pakken. Dat baart bij sommige media opzien, omdat de man al vanaf dag een met zijn eigen naam op de rug getattoeer­d op sociale media te zien was als relschoppe­r. Edward Thomas Schinzing, die voorop liep bij de dmo en binnen op bewakingsb­eeld staat, is aangehoude­n en riskeert twintig jaar celstraf, zo melden Amerikaans­e media.

Actievoerd­er Schinzing blijkt een crimineel met een strafblad. Zo was hij net veroordeel­d voor mishandeli­ng van zijn vriendin. Voor die tijd had hij zeven andere veroordeli­ngen op zijn naam staan. De afgelopen twee jaar was hij dakloos.

Het gemeentebe­stuur van Portland eist van Trump dat hij de federale troepen en het hek direct weghaalt. Intussen zijn volgens de New York Post bespreking­en over terugtrekk­ing begonnen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname