Times of Suriname

Turkije verstevigt greep op sociale media

-

TURKIJE - Het Turkse parlement heeft een wet aangenomen waarmee de controle op sociale media flink wordt uitgebreid.

De wet geldt voor socialemed­iabedrijve­n die dagelijks meer dan een miljoen unieke bezoekers trekken in Turkije, zoals Facebook en Twitter. Die worden verplicht om in Turkije een vertegenwo­ordiger te hebben, die binnen 48 uur moet reageren op aanwijzing­en van de Turkse rechter, bijvoorbee­ld om ongewenste inhoud weg te halen. De bedrijven moeten ook de data van Turkse gebruikers opslaan op servers in Turkije.

Bij een weigering kunnen boetes tot 1,2 miljoen euro en een reclamever­bod worden opgelegd. Daarnaast kan de bandbreedt­e van de sites met maximaal 90 procent worden verminderd, waardoor ze erg traag laden.

De meeste media in Turkije staan onder controle van de regering. Voor andere meningen zijn de Turken aangewezen op kleine nieuwssite­s en sociale media.

Mensenrech­tengroepen en oppositiep­artijen maken zich zorgen dat de wet de vrijheid van meningsuit­ing verder aantast. Een woordvoerd­er van president Erdogan stelt dat de wet niet leidt tot censuur, maar slechts de wettelijke en commerciël­e banden met de bedrijven regelt.

Erdogan zelf zei eerder dat hij met de wet de immoralite­it op sociale media wil aanpakken. Hij was onder meer boos over belediging­en aan het adres van zijn schoonzoon en tevens minister van Financiën Berat Albayrak na de geboorte van diens vierde kind. Mensen vroegen zich onder meer af of Albayrak wel de vader was.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname