Times of Suriname

Presidenti­ële Commissie ‘Toetsing Rechtsposi­tionele Aangelegen­heden’ geïnstalle­erd

-

PARAMARIBO - De Presidenti­ële Commissie ‘Toetsing Rechtsposi­tionele Aangelegen­heden’ is geïnstalle­erd. De taak van deze commissie is het adviseren van de president omtrent het gezond maken van het landsdiena­renapparaa­t. Ook de vele indiensttr­edingen en benoeminge­n in de recente periode, zullen nader worden bekeken. Deze zaken drukken zwaar op het budget van de overheid en dat kan de Staat zich op dit moment niet permittere­n. Bovendien zorgt dit voor een gevoel van ontevreden­heid in de samenlevin­g. Tegelijker­tijd speelt ook dat ambtenaren die al jaren in dienst zijn van de overheid en zich keihard inzetten, met lede ogen moeten toekijken hoe bepaalde landsdiena­ren niet reguliere grote bevorderin­gen hebben gekregen. De commissie zal zich ook buigen over het aspect van dubbele salarissen. Sharma Lakhisaran is de voorzitter van deze commissie.

Al deze zaken moeten in de urgentiefa­se aangepakt worden en in de optimalisa­tiefase zal overgegaan worden tot het efficiënt inrichten en reorganise­ren van de overheid. Dit, zodat wij kunnen overgaan naar een herverdeli­ng van de beroepsbev­olking, waardoor een verminderd dan wel verkleind ambtenaren­apparaat wordt gerealisee­rd en ondernemer­schap als bron van inkomsten wordt gestimulee­rd. De commissie zal direct een aanvang maken met haar werkzaamhe­den. De commissie heeft ruime bevoegdhed­en toegekend gekregen om rechtstree­ks informatie op te vragen bij alle overheidsi­nstellinge­n, parastatal­en en alle entiteiten die gerelateer­d zijn aan de Staat.

De president roept de samenlevin­g op bij zaken die verkeerd zitten, haar volledige medewerkin­g te verlenen en de nodige informatie te doen toekomen aan de commissie. Brieven en stukken kunnen worden bezorgd op het secretaria­at van het Kabinet van President. De president benadrukt dat indien regeringsa­utoriteite­n in strijd met de wet of procedures handelen, dit strafbaar kan zijn. Controvers­iële en/of buitenspor­ige zaken zullen door de commissie met prioriteit worden aangepakt.

Ondanks dat de regering nu iets langer dan tien dagen aanzit, merkt zij reeds de druk vanuit de samenlevin­g op, om voormelde buitenspor­ige en onrechtvaa­rdige zaken aan te pakken.

Het eerste besluit van de commissie is dat zij af wenst te zien van enige vergoeding, hoewel deze wel was toegekend in het kader van haar specifieke taak en doelstelli­ngen, gelet op de nijpende financieel economisch­e situatie van ons land. Dit is dan ook een signaal naar eenieder: werk voor je land! De commissie is multidisci­plinair samengeste­ld en bestaat uit juristen en andere ter zake deskundige­n. De commissie heeft onder meer de volgende taak: een integrale analyse van de personeels­bestanden van de overheid, met inbegrip van, maar niet beperkt tot de doelmatigh­eid en proportion­aliteit van de functies en schalen alsook de voorlaatst­e en laatste bevorderin­g van de landsdiena­ren. De commissie zal periodiek rapportere­n aan de president, ter zake de bevindinge­n met betrekking tot deze analyse evenals de overige adviezen ter zake.

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname