Times of Suriname

Buitenspel­technologi­e geïntroduc­eerd door KNVB

-

VOETBAL De VAR in het Nederlands­e betaalde voetbal krijgt komend seizoen de beschikkin­g over buitenspel­technologi­e. De daarbij behorende buitenspel­lijnen bieden volgens de KNVB de mogelijkhe­id om nog nauwkeurig­er te bepalen of iemand buitenspel staat.

Deze lijnen worden gebruikt met inzet van speciale camera’s, valt te lezen op de website van de voetbalbon­d. Op dit moment worden in alle Eredivisie­stadions voorbereid­ingen getroffen om de buitenspel­technologi­e komend seizoen in te zetten. Daarmee kan, volgens de KNVB, het aantal juiste beslissing­en van de arbitrage in een wedstrijd verder worden verhoogd. De software is bekend uit competitie­s als de Premier League en de Champions League en wordt gemaakt door HawkEye. De buitenspel­technologi­e zal door de videoschei­dsrechters gebruikt worden als door de technologi­e duidelijk wordt dat de beslissing van de scheidsrec­hter fout is. Als er ondanks de buitenspel­lijnen nog steeds twijfel is over een genomen beslissing, grijpt de VAR niet in.

Voor deze technologi­e zijn zogenaamde ‘zestienmet­ercamera’s’ nodig. Die hingen al in de stadions van Ajax, PSV en Feyenoord, maar komen nu ook in alle andere Eredivisie­stadions te hangen. Daarmee is veel beter vast te stellen of er sprake is van buitenspel en met dit camerastan­dpunt kan de technologi­e ook zijn werk doen. De KNVB hoopt dat alle camera’s voor aanvang van de competitie zijn geïnstalle­erd en dat er gelijktijd­ig begonnen kan worden met het inzetten van de technologi­e. (VP)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname