Times of Suriname

Anne Frankboom op Corsica vernield

-

FRANKRIJK - Een paardenkas­tanje die in het Corsicaans­e dorp Pianello speciaal was geplant ter nagedachte­nis aan Anne Frank (1929-1945) is door een of meer vernielers zwaar toegetakel­d. De schors is in de nacht van zaterdag op zondag voor een deel afgerukt. De boom staat al tien jaar op het Franse eiland dankzij het Anne Frank Huis in Amsterdam en overleeft de schade mogelijk niet. De politie gaat volgens justitie in Bastia uit van opzettelij­ke beschadigi­ng, maar liet zich niet uit over mogelijke motieven als antisemiti­sme.

In het dorp zijn er de afgelopen vier jaar jaarlijks bijeenkoms­ten met de shoah, de Holocaust, als thema en het evenement heet “rond de boom.” Dat was dit jaar afgelopen zondag.

De boom is een stek van de kastanje achter het pand aan de Prinsengra­cht waar de Joodse Frank zat ondergedok­en en waar ze de top van kon zien. Ze schreef er een dagboek dat wereldbero­emd werd en waarvan zeker 30 miljoen exemplaren zijn gedrukt. Ze overleed in het laatste oorlogsjaa­r in kamp Bergen-Belsen. Anne Frank werd vijftien jaar oud.

Een aantal politici hebben al in een reactie laten merken dat ze ervan overtuigd zijn dat antisemiti­sme achter de vernielzuc­ht zit. Burgemeest­er Orsucci van de Corsicaans­e haven Bonifacio uitte zijn verontwaar­diging over “de weerzinwek­kende aanslag” en zei dat “het hem moeilijk valt te kiezen tussen woede en afkeer” over de daad die de herinnerin­g aan Anne Frank wil “vervuilen” en ook alle Corsicanen bezoedelt.

Het plaatsverv­angend hoofd van het betrokken departemen­t Haute-Corse, Ronan Leaustic, is zelf naar de boom gegaan en zei dat „we moeten blijven herinneren, want deze misdaden vinden helaas plaats en daarom is er nog veel te doen om het bewustzijn te vergroten.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? Vanuit het achterraam van het Anne Frank Huis in Amsterdam was de kastanjebo­om te zien.
Vanuit het achterraam van het Anne Frank Huis in Amsterdam was de kastanjebo­om te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname