Times of Suriname

Drie keer zoveel overleden coronapati­ënten in Iran als regering beweert

-

IRAN - Het aantal doden in Iran als gevolg van het coronaviru­s is bijna drie keer zo groot als de Iraanse regering beweert, meldde BBC News gisteren op basis van onderzoek naar een datalek.

Uit de gelekte gegevens van de Iraanse regering blijkt dat er tot 20 juli bijna 42.000 Iraniërs zijn overleden aan COVID-19. Volgens de openbare cijfers van het Iraanse ministerie van Volksgezon­dheid gaat het echter om 14.405 sterfgeval­len. Halverwege maart waren de daadwerkel­ijke cijfers volgens BBC News vijf keer hoger dan werd gerapporte­erd.

Ook het aantal besmetting­en is volgens de officiële gegevens van de regering bijna twee keer zo groot als gemeld. De regering heeft 451.024 besmetting­en geregistre­erd, terwijl het ministerie het getal 278.827naar buiten gebracht heeft. Daarnaast blijkt uit de medische gegevens dat al op 22 januari iemand in Iran is overleden aan de gevolgen van het virus. Dat is bijna een maand voordat de eerste besmetting officieel werd vastgestel­d.

Het is niet duidelijk waarom de Iraanse regering de daadwerkel­ijke cijfers heeft achtergeho­uden. Mogelijk vreesde de regering dat de cijfers tot extra onrust zouden leiden. In Iran was al voor de coronacris­is sprake van een economisch­e crisis sinds de VS zich heeft teruggetro­kken uit de nucleaire deal.

Iran was aan het begin van de pandemie een van de zwaarst getroffen landen. Om de verspreidi­ng van het virus tegen te gaan, troffen de autoriteit­en diverse maatregele­n. Deze maatregele­n werden halverwege april geleidelij­k versoepeld. De versoepeli­ng had meer besmetting­en en sterfgeval­len tot gevolg. Op 7 juli werd een recordaant­al van tweehonder­d sterfgeval­len op één dag geregistre­erd. Al sinds de uitbraak van COVID-19 in Iran zijn er twijfels over de officiële cijfers van het ministerie van Volksgezon­dheid. Zo zou er een verschil zijn tussen de landelijke en regionale cijfers.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname