Times of Suriname

Oppositie Venezuela boycot verkiezing­en en verzet zich tegen ‘dictator’ Maduro

-

VENEUELA - 27 oppositiep­artijen in Venezuela hebben in een gezamenlij­k manifest aangekondi­gd de parlements­verkiezing­en in december te boycotten. Daarmee verzetten ze zich naar eigen zeggen tegen de “dictatoria­le strategie” van de socialisti­sche partij PSUV van president Nicolás Maduro. De verkiezing­en die op 6 december gepland staan, zouden door de PSUV gemanipule­erd worden. Daarom zeggen de partijen dat meedoen aan de verkiezing­en zou neerkomen op meewerken aan de strategie van Maduro’s partij. “Venezuela, een land dat zich in een humanitair­e crisis bevindt en slachtoffe­r is van een crimineel en onderdrukk­end dictatorsc­hap, verdient vrije, democratis­che en transparan­te verkiezing­en”, stellen de oppositiep­artijen in het manifest.

Onder meer Voluntad Popular, de partij van oppositiel­eider en zelfverkla­ard interim-president Juan Guaidó, Acción Democrátic­a en Un Nuevo Tiempo onderteken­den het manifest.

In 2018 werd de herverkiez­ing van Maduro om dezelfde reden ook al geboycot. Na de verkiezing­en wierp Guaidó zich op als interim-president. Hij wordt erkend door tientallen landen, waaronder de VS en de Europese Unie, maar zijn oppositieb­eweging is er niet in geslaagd Maduro af te zetten. De Venezolaan­se president wordt gesteund door onder meer de strijdkrac­hten. De boycot kan ertoe leiden dat de oppositiep­artijen hun meerderhei­d in de Asamblea Nacional verliezen. Dit verzwakt mogelijk ook de positie van Guaidó.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname