Times of Suriname

Slagers en groenteboe­ren zien omzet enorm stijgen door coronacris­is

-

AMSTERDAM - Het gaat door de coronacris­is goed met lokale speciaalza­ken. Slagers, bakkers en groenteboe­ren hebben hun omzet de afgelopen maanden zien stijgen met soms wel tientallen procenten. Dat bleek maandag uit cijfers van GfK die de NOS opvroeg. Uit de cijfers, waarvoor tienduizen­d huishouden­s werden ondervraag­d, blijkt dat groenteboe­ren hun omzet in het tweede kwartaal met 40 procent zagen stijgen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. Bij slagers steeg de omzet met 36 procent en bij bakkers met 16 procent. In totaal gaat het om zo’n 55 miljoen euro extra omzet voor de speciaalza­ken. Volgens onderzoeke­r Joop Holla komt die omzetstijg­ing door de coronacris­is. “We konden tijdelijk niet buiten de deur eten, waardoor het belangrijk­er werd om thuis te genieten”, zegt hij tegen NU.nl. “En er waren veel initiatiev­en om bij lokale ondernemer­s te kopen. Dat speelt ook een rol.”

Daarnaast denkt hij dat sommige consumente­n, met name ouderen, liever niet naar de supermarkt gingen uit angst het virus op te lopen. Het speelt volgens Holla ook mee dat consumente­n de afgelopen maanden door het thuiswerke­n meer tijd hadden. “De afgelopen decennia gingen we steeds meer naar de supermarkt uit gemak. Doordat mensen nu meer thuis waren, was dat gemak minder hard nodig en gingen ze makkelijke­r naar de speciaalza­ak om de hoek.”

Overigens ging de groei bij speciaalza­ken niet ten koste van de supermarkt­en. Die zagen hun omzet ook stijgen, al was de stijging minder groot dan bij speciaalza­ken. Of speciaalza­ken populair blijven, durft Holla niet te voorspelle­n. “Deze harde groei zal in ieder geval niet doorzetten”, zegt hij. “We verwachten dat er vanaf de herfst meer mensen ontslagen worden. Daardoor wordt de aandacht voor prijs groter, en zullen mensen misschien toch weer naar de supermarkt gaan om geld te besparen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname