Times of Suriname

Leerlingen basisschol­en Nickerie goed voorbereid op toets

-

NICKERIE - “Alles is redelijk tot goed afgelopen in Nickerie”, zegt onderwijsi­nspecteur Roy Katisah aan de krant, als hem gevraagd wordt hoe de toelatings­toets voor leerlingen van het achtste leerjaar van de basischool is verlopen. Katisah zegt dat de voorbereid­ing naar de toets toe niet makkelijk is geweest, vooral toen de kinderen door de sluiting van de scholen vanwege de COVID-19-pandemie, bezig waren met afstandson­derwijs.

“Er zijn zeker een aantal ouders die misschien geen internetaa­nsluiting hebben of die het zich niet kunnen permittere­n een smartphone aan te schaffen, of noem maar op”, zegt de onderwijsi­nspecteur. Desalniett­emin was volgens Katisah het contact tussen school en ouder er wel. Ouders die niet bereikt konden worden, werden opgeroepen, waardoor er wel contact was. Dat er door de sluiting van de scholen een gap is ontstaan, geeft Katisah toe, maar hij voegt gelijk aan toe ‘dat hebben wij van het ministerie en de scholen in Nickerie behoorlijk geminimali­seerd’.

De onderwijsi­nspecteur zegt dat toen de scholen in de eerste week van juli weer startten voor de kinderen van de examenklas­sen, de leerlingen de draad weer behoorlijk oppakten. “Volgens mij hebben de leerkracht­en en het ministerie toch wel gemerkt dat het makkelijke­r gegaan is dan zij hadden gedacht.” Katisah zegt dat gedurende de periode dat de leerlingen via afstandson­derwijs les kregen, dat ook werd gemonitord door onderwijsi­nspectie. “Elk contact die de leerkracht­en maakten met de ouders werd ook gevolgd door het ministerie, met name onderwijsi­nspectie, zodat wij ook de zaken kunnen volgen. We weten dan min of meer precies wat er dan gebeurt”, aldus Katisah. Hij zegt al met al ervan overtuigd te zijn dat de leerlingen van Nickerie goed voorbereid waren op de toets. De leerlingen zijn slechts in de vakken taal en rekenen getoetst dit jaar, in vier onderdelen, te weten hoofdreken­en, tekstbegri­p, cijferen en redactie, en algemene taalkennis. De leervakken zijn dit jaar komen weg te vallen. Katisah zegt dat het een voordeel is voor de leerlingen, omdat ze dan meer aandacht en tijd konden besteden aan de vier onderdelen waarin ze getoetst zijn.

Dinsdag was de laatste dag van de toets. De uitslag is op 1 september.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname