Times of Suriname

De buik vol van shoarmazak­en

-

DEN HAAG - Bewoners van de Haagse wijk Transvaal zijn radeloos door de enorme overlast als gevolg van de grote hoeveelhei­d cafés, shoarmaen kebabzaken en bakkerijen aan de Hoefkade en omgeving. “Het liefst zou ik wegvluchte­n”, zei een bewoner die anoniem wil blijven.

“Ik gun iedereen zijn brood, maar het aanbod is niet divers genoeg en gaat ten koste van de leefbaarhe­id”, zei D66raadsli­d Fonda Sahla die zich achter de bewoners schaart. “Ik word er intens verdrietig van”, zegt een van de bewoners die allemaal anoniem willen blijven uit angst voor represaill­es. De Haagse groeide met veel plezier op in de buurt, maar denkt erover om te verhuizen. “Elke keer dat er een zaak vertrekt, houd ik mijn hart vast: komt er weer een shoarmazaa­k?!” Snackbars en cafés schieten als paddenstoe­len uit de grond en dat trekt veel publiek aan dat tot in de late of juist vroege uurtjes hangt op straat. “‘s Avonds is er veel geschreeuw”, zei een andere bewoner. “Dat voelt onveilig.”

“Al het vuil belandt op straat. Niemand ruimt iets op”, zei weer een andere bewoonster. Cafébezoek­ers gooien vaak bierflesse­n op straat kapot. Ook rond het Kaapseplei­n wordt er veel gehangen. “Vaak zijn het mannen, onder wie veel arbeidsmig­ranten. Daar kan ik gewoon niet lopen”, zei één van de vrouwen.

De overlast van arbeidsmig­ranten die vaak met meerdere gezinnen in een huis wonen, loopt de spuigaten uit. “In mijn straat wonen vijf gezinnen in één huis”, verzuchte een Hagenaar. “Huisjesmel­kers moeten echt harder worden aangepakt.” Een bewoner die al 46 jaar woont in Transvaal herkent de wijk niet meer terug. “Vroeger was het ook al een diverse wijk, maar de sfeer was heel anders. Cafébezoek­ers hebben lak aan de anderhalve meter. Ze gaan geen millimeter opzij als ik langs loop.”

“Waar zijn de handhavers en de wijkagent?”, vroeg een omwonende van de Hoefkade zich af. “Die zie ik bijna nooit. Ik weet niet eens wie de wijkagent is”, zei een bewoonster. De Transvaalb­ewoners vragen zich af waarom de gemeente Den Haag vergunning­en verstrekt voor dezelfde typen zaken in één straat. “Dat kan toch niet?”

Raadslid Fonda Sahla wil dat er aan de Hoefkade, net als in de Weimarstra­at, een pilot komt met brancherin­g. “Veel kinderen kampen met overgewich­t en dan helpt het niet als je overal een goedkope, vette hap kan halen. Bovendien wordt het een eenheidswo­rst als er steeds dezelfde zaken komen. Deze wijk heeft bovendien met name een woonfuncti­e, het is niet het Spui”, zei het D66raadsli­d, dat schrifteli­jke vragen aan het college over de kwestie. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname