Times of Suriname

Waarschuwi­ngen over ammoniumni­traat haven Beiroet meermaals genegeerd

-

LIBANON - De directeur van de douane in de haven van Beiroet, Badri Daher, zei dat verzoeken om de 2.700 ton ammoniumni­traat te laten verplaatse­n of verwijdere­n, herhaaldel­ijk door de rechter zijn genegeerd. De stof veroorzaak­te dinsdag een gigantisch­e explosie.

Daher zei gisteren tegen de Libanese televisiez­ender LBCI dat de douane zes documenten naar de rechtbank had gestuurd om te waarschuwe­n dat het ammoniumni­traat in de loods een gevaar vormde.

Op basis van twee documenten blijkt dat de Libanese douane hiervoor in 2016 en 2017 een verzoek indiende bij de rechter. In één van de documenten staat dat soortgelij­ke verzoeken ook in 2014 en 2015 zijn gedaan. “We hebben gevraagd om het te verplaatse­n, maar dat is niet gebeurd. We laten het aan de experts en de betrokkene­n van het onderzoek om te bepalen waarom”, aldus de douanedire­cteur.

“Het is nalatighei­d”, zei een officiële bron gisteren op basis van eerste onderzoeke­n naar de ramp, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen en duizenden anderen gewond raakten.

Volgens de bron waren verschille­nde commissies en rechters op de hoogte van het probleem met de opslagveil­igheid, maar werd “er niets gedaan” om het materiaal te verplaatse­n of te vernietige­n. Ook vertelt de persoon dat de brand in de haven ontstond in loods 9 en oversloeg naar loods 12, waar het ammoniumni­traat lag opgeslagen.

De explosie die volgde was zo krachtig dat in één klap zo’n kwart miljoen mensen dakloos raakten. Daarnaast is er voor miljarden euro’s aan schade geleden. Bovendien zijn nog honderden mensen vermist, waardoor gevreesd wordt dat het dodental nog flink zal oplopen.

Het ammoniumni­traat zou zes jaar geleden in de haven van Beiroet zijn aangekomen met een vrachtschi­p, genaamd Rhosus. Shiparrest­ed.com, dat zich bezighoudt met juridische geschillen op zee, meldt op basis van een rapport uit 2015 dat de Rhosus voer onder Moldavisch­e vlag. Het schip was zeven jaar geleden met 2.750 ton ammoniumni­traat aan boord op weg van Georgië naar Mozambique toen het onderweg technische problemen kreeg.

In het rapport zou staan dat het schip daarom uitweek naar de haven van Beiroet, waar het in september 2013 afmeerde. Na een inspectie zou zijn gebleken dat het schip niet zeewaardig was en de bemanning de boot verliet. Vanwege de risico’s met het aan boord houden van ammoniumni­traat, zouden de havenautor­iteiten vervolgens hebben besloten om de stof te lossen in één van de havenloods­en. (NU)

 ??  ?? Deze man is levend onder het puin vandaan gehaald. (Foto: NOS)
Deze man is levend onder het puin vandaan gehaald. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname