Times of Suriname

Amerikaans­e minister naar Taiwan, hoogste bezoek in 40 jaar

-

VS - De Amerikaans­e minister van Volksgezon­dheid Alex Azar brengt een dezer dagen een officieel bezoek aan Taiwan. Het is het hoogste bezoek van een Amerikaans­e functionar­is in vier decennia.

Azar ontmoet onder anderen president Tsai Ing-wen, die in januari werd herkozen dankzij haar harde lijn tegenover Peking. Het hoge bezoek zal de Amerikaans­e betrekking­en met China dan ook geen goed doen. De relatie is al belabberd door onder meer de handelsoor­log en geruzie over de aanpak van de coronacris­is.

In een verklaring prijst minister Azar juist Taiwans openheid en medewerkin­g gedurende de pandemie en daarvoor. “Vrije en democratis­che samenlevin­gen zijn het beste in staat om gezondheid te beschermen en te bevorderen.”

Het Chinese ministerie van Buitenland­se Zaken heeft bij de Amerikanen officieel bezwaar aangeteken­d tegen het bezoek van Azar. China ziet Taiwan als een afvallige provincie die vroeg of laat weer onder het directe bestuur van de communisti­sche partij moet gaan vallen. Het land bestrijdt elke poging om Taiwan een onafhankel­ijke status geven. Maar weinig landen erkennen Taiwan daarom als onafhankel­ijke staat en het heeft ook geen zetel bij de Verenigde Naties. China gaf Nederland er in april nog van langs toen ons land een naamswijzi­ging van de delegatie in Taiwan doorvoerde. De Verenigde Staten kozen er in 1979 voor om de diplomatie­ke banden met Taiwan te verbreken en de voorkeur te geven aan hun relatie met China. Wel zijn de Amerikanen Taiwans grootste wapenlever­ancier en belangrijk­ste bondgenoot op het internatio­nale toneel.

(NOS)

 ??  ?? Minister van Volksgezon­dheid Alex Azar op een persconfer­entie half mei. (Foto: NOS)
Minister van Volksgezon­dheid Alex Azar op een persconfer­entie half mei. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname