Times of Suriname

Harde klappen voor GrandVisio­n

-

AMSTERDAM - GrandVisio­n, het moederbedr­ijf achter brillenket­ens Pearle en Eye Wish, is het afgelopen halfjaar hard getroffen door de coronacris­is. Het concern heeft vooral last gehad van lockdowns, waardoor het wereldwijd winkels heeft moeten sluiten. GrandVisio­n laat weten dat 90 procent van de winkels inmiddels weer open is, maar dat de heropening van enkele tientallen filialen is uitgesteld vanwege corona. Het concern zag de omzet in het eerste halfjaar met 26,4 procent dalen tot 1,45 miljard euro. GrandVisio­n boekte verder een negatief bedrijfsre­sultaat van 24 miljoen euro. Een jaar terug kwam dit resultaat nog 237 miljoen euro in de plus uit. Onder de streep resteerde een nettoverli­es van 212 miljoen euro, tegen een nettowinst van 74 miljoen in de eerst helft van 2019.

Volgens topman Stephan Borchert is er sinds juni weer sprake van herstel, maar het concern wil geen verwachtin­gen geven voor de rest van het jaar, omdat de situatie nog veel te onzeker is. GrandVisio­n zag de verkopen in juni stijgen met 84 procent ten opzichte van vorig jaar, dankzij een sterk herstel in Europa. In een aantal landen, zoals Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Nederland en Zwitserlan­d, was sprake van omzetgroei in vergelijki­ng met vorig jaar, onder meer vanwege het verwachte inhaaleffe­ct van klanten na meerdere weken van winkelslui­tingen. In Latijns-Amerika blijven winkels gesloten of werken ze met beperkte openingsti­jden. GrandVisio­n laat verder weten nog steeds achter de voorgenome­n overname te staan door brillenreu­s

EssilorLux­ottica. De FransItali­aanse brillenreu­s deed een jaar geleden een overnamebo­d van 7,2 miljard euro op GrandVisio­n. Daarmee leek een schip met goud binnen te varen voor de Rotterdams­e investeerd­er HAL, dat ruim 76 procent van de aandelen heeft. Maar EssilorLux­ottica sleept GrandVisio­n nu voor de rechter om informatie af te dwingen, tot afgrijzen van GrandVisio­n. EssilorLux­ottica meldt dat het bij GrandVisio­n al meerdere keren het verzoek heeft ingediend om informatie over hoe het bedrijf gerund is tijdens de coronacris­is. Die informatie is nog steeds niet verschaft. Brillenpro­ducent EssilorLux­ottica wil nu via de Rotterdams­e rechtbank GrandVisio­n alsnog dwingen om snel de gevraagde gegevens te leveren.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname