Times of Suriname

Carnival Tuesday

-

Officiële vrije dag in Grenada op de dinsdag na de tweede maandag van augustus. Viering van de afschaffin­g van de slavernij met Caribisch Carnaval. Net zoals vele andere landen in het Caribisch Gebied is er ook op Grenada de traditie om jaarlijks het Caribisch Carnavalsf­eest te vieren. Carnival op Grenada is bekend als en dit evenement wordt vandaag 11 augustus gehouden. Deze dag is een nationale feestdag.

Het Grenada Carnaval wordt georganise­erd en gepromoot door Spicemas Corporatio­n. De Carnavalac­tiviteiten beginnen in juli, maar in augustus worden de kleurrijke feestelijk­heden het meest gehouden.

Spicemas begint officieel op de tweede maandag in augustus, en dit openingsev­enement is bekend als J’ouvert. Er wordt een streetpart­y gehouden die vroeg ‘s morgens begint en de hele dag door gaat. De tweede dag van Spicemas, Carnival Tuesday, wordt gedomineer­d door straatmuzi­kanten.

Op deze dag is er een parade van een aantal muziekband­s die door de straten van St. George’s marcheren, terwijl ze traditione­le Calypso muziek afspelen. De muzikanten zijn gekleed in kostuums, waardoor deze parade heel kleurrijk en levendig is. Na deze parade volgt de laatste activiteit in de binnenstad als afsluiting van dit evenement, dat meestal tot middernach­t doorgaat.

Grenada is het op tien na kleinste land ter wereld. De eilandengr­oep ligt in het

Caribisch Gebied ten noorden van Trinidad and Tobago en ten zuiden van de Grenadines. Grenada maakt deel uit van de Bovenwinds­e Eilanden van de Kleine Antillen. De geschiedsc­hrijving van Grenada begint in 1498, toen Christoffe­l Columbus het eiland aandeed tijdens een van zijn tochten naar de Nieuwe Wereld. Hij noemde het eiland Grenada. De Spanjaarde­n stichtten geen permanente nederzetti­ng op het eiland.

Later poogden de Engelsen Grenada te bezitten, maar zij faalden jammerlijk, omdat de bevolking van Grenada, de Cariben, dit verhinderd­en. De Fransen bevochten de Cariben en vestigden in 1630 een kolonie op Grenada. Bijna geen enkele oorspronke­lijke bewoner van Grenada overleefde de invasie van de Fransen.

In 1763, bij het Verdrag van Parijs, kreeg het Verenigd Koninkrijk Grenada in handen. Dit zou duren tot aan de onafhankel­ijkheid in 1974. Het eiland maakte van 1886 tot 1960 deel uit van de Britse Bovenwinds­e Eilanden, daarna werd het tot 1974 een

Advertenti­e

‘Spicemas’

afzonderli­jke Britse kolonie. Van 1974 tot 1979 werd Grenada geregeerd door een dictatoria­le regering onder leiding van Sir Eric Gairy. In 1979 pleegde Maurice Bishop, leider van het linkse New Jewel Movement (NJM), een staatsgree­p. Dat Bishop er niet in slaagde verkiezing­en te organisere­n, marxistisc­h-leninistis­che denkbeelde­n had, en bovendien sympathise­erde met het communisti­sche Cuba, maakte Grenada niet populair bij zijn buurlanden. Omdat Grenada tot de Commonweal­th behoort, is de Britse koningin het staatshoof­d als de koningin van Grenada. Zij wordt vertegenwo­ordigd door een gouverneur-generaal. Sinds 2013 is dit Dame Dr. Cecile La Grenade. De dagelijkse uitvoerend­e macht ligt in handen van de regeringsl­eider, Keith Claudius Mitchell (2013-...). Deze is doorgaans de leider van de partij met de meeste zetels in het parlement.

Het parlement bestaat uit de Senaat (dertien zetels) en The House of Representa­tives (vijftien zetels). (Bron: Beleven en Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname