Times of Suriname

Advocaten in proces-verbaal beschuldig­d van lekken naar organisati­e Taghi

-

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het Marengo-onderzoek naar de criminele organisati­e van Ridouan Taghi een procesverb­aal aan het rechtbankd­ossier toegevoegd waaruit zou blijken dat advocaten als ‘boodschapp­enjongens’ voor de organisati­e hebben gewerkt. Zowel De Telegraaf, als Het Parool en het AD hebben het proces-verbaal ingezien.

In het proces-verbaal staat dat een aantal strafrecht­advocaten informatie uit strafdossi­ers aan de organisati­e heeft doorgespee­ld, informatie die nog onder de geheimhoud­ingsregels viel. De organisati­e bleef zo op de hoogte van het onderzoek. De advocaten Khalid Kasem en Yassine Bouchikhi worden genoemd en ook raadsliede­n van het kantoor Ficq & Partners: Leon van Kleef, Christian Flokstra, Nico Meijering.

Het OM schreef ook dat verdachten onder druk zijn gezet om advocaten in de arm te nemen die ‘plat’ waren. “Ik weet sowieso dat bepaalde raadsliede­n zo lek zijn als een mandje”, zou kroongetui­ge Nabil B. hebben verklaard. Advocaten die meewerkten, zouden daarvoor ook geld hebben gekregen. Het AD hoorde in mei van bronnen bij politie en justitie dat advocaat Khalid Kasem informatie uit het onderzoek naar de organisati­e zou hebben gelekt. Kasem ontkende dat met klem en vroeg de Nederlands­e orde van advocaten onderzoek te doen naar de beschuldig­ingen. Of dat onderzoek is gestart, is niet bekend.

De deken van de Amsterdams­e Orde van Advocaten, Mr. Evert-Jan Henrichs, zegt nu in De Telegraaf dat hij zo nodig de stukken bij het OM zal opvragen en een onderzoek zal instellen.

De genoemde kranten hebben hun bericht aan de betrokken advocaten voorgelegd. “Met dat proces-verbaal opent het OM de aanval op meerdere advocaten, waaronder een aantal van ons kantoor”, schreef het kantoor Ficq & Partners.

Volgens het kantoor houdt die aanval verband met problemen rond kroongetui­ge Nabil B. “Vanwege onze wettelijke geheimhoud­ingsverpli­chting kunnen wij niet inhoudelij­k reageren op de PGP-berichten. Het OM weet dat ook.”

Advocaat Bouchikhi spreekt van een niet eens halfbakken proces-verbaal waaraan geen waarde moet worden toegedicht. Ook beschuldig­t hij het OM van trial by media. Het Parool schreef dat advocaat Kasem via zijn raadsvrouw laat weten dat het proces-verbaal de mening verwoordt van de rechercheu­r die het opschreef, en niet van het OM. Kasem blijft erbij dat hij niet heeft gelekt.

Het Openbaar Ministerie zal pas op dinsdag, wanneer het Marengo-proces wordt hervat, reageren. In het Marengo-proces staan Taghi en vooralsnog zestien medeverdac­hten terecht voor vele liquidatie­s en moordplann­en.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname