Times of Suriname

Privénumme­rs politici en influencer­s te vinden via bedrijfje

-

AMSTERDAM - Onlinedien­st Lusha onthult tegen betaling privénumme­rs van talloze personen. De onlinedien­st plukt die mailadress­en en telefoonnu­mmers van het internet. Met Lusha zijn nummers van kabinetsle­den, maar net zo goed van influencer­s, misdaadver­slaggevers en een directeur van de Autoriteit Persoonsge­gevens te vinden. Dat schreef Trouw. Lusha is een Amerikaans-Israëlisch bedrijf dat zegt grote bedrijven als Apple, Google en Amazon tot zijn klanten te rekenen. Maar iedereen kan de dienst toevoegen aan zijn of haar internetbr­owser. Wanneer gebruikers naar iemands profiel op netwerksit­e LinkedIn gaan, surft Lusha in allerlei onlinedata­bases naar verborgen contactinf­ormatie. De eerste paar zoekopdrac­hten zijn gratis, daarna moet betaald worden. Uit navraag door Trouw blijkt dat mensen in veel gevallen niet weten waar het bedrijf hun privénumme­r vandaan kan hebben gehaald.

Het bedrijf beweert in overeenste­mming met de Algemene Verordenin­g Gegevensbe­scherming (AVG) te handelen, maar privacy-advocaat en -hoogleraar GerritJan

Zwenne betwijfelt dat. “Als je persoonsge­gevens verwerkt en aanbiedt, moet je de eigenaren hebben geïnformee­rd”, zegt hij. Lusha doet dat niet.

Het bedrijf zelf heeft één telefoonnu­mmer, in New York – interessan­t, want de oprichters en hun personeel zitten bijna allemaal in Israël, schrijft de krant. Het bedrijf is zelf niet bereikbaar. Op dat ene telefoonnu­mmer komt, na een standaard riedeltje, niemand aan de lijn.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname