Times of Suriname

Veiligheid rond magazijn met ammoniumni­traat opgevoerd

-

PARAMARIBO - De veiligheid rondom een magazijn te Flora waarin een hoeveelhei­d ammoniumni­traat is opgeslagen, is per direct opgevoerd. Dit zegt Jerry Slijngard, coördinato­r van het Nationaal Coördinati­ecentrum voor Rampenbehe­ersing (NCCR), aan de krant. Onder de samenlevin­g, met name de buurtbewon­ers, ontstond grote bezorgdhei­d over de aanwezighe­id van dit stof, nadat een opslagplaa­ts met ammoniumni­traat in Beiroet explodeerd­e met als gevolg dat veel doden en gewonden vielen en de stad voor een groot deel verwoest is.

Slijngard zegt dat maandag onder andere NCCR, Nimos, Dienst Nationale Veiligheid, Newmont Suriname, Rosebel Goldmines, het Ministerie van Defensie, de brandweer en Haukes bijeenkwam­en om zaken goed in kaart te brengen. “De mensen mogen weten dat wij er heel serieus mee bezig zijn. Verschille­nde actoren zijn daarom betrokken om een inventaris­atie te maken van de situatie. Er is geen direct gevaar voor de samenlevin­g. Het is niet zo dat morgenocht­end een ontploffin­g gaat plaatsvind­en. Ik wil de samenlevin­g geruststel­len, vandaar dat wij nu er alles aan doen om de zaak op een profession­ele en correcte wijze af te handelen”, benadrukt de NCCR-coördinato­r.

De eerste actie ondernomen om de veiligheid rondom het magazijn te Flora op te voeren, is middels camerabeve­iliging. Dit wordt gedaan door de goudverwer­kingsbedri­jven die ammoniumni­traat in het magazijn hebben opgeslagen. Rosebel Gold Mines en New Mont gebruiken het ammoniumni­traat voor hun mijnactivi­teiten op hun concessies. Ook zijn de diverse stakeholde­rs de komende dagen bezig een plan van aanpak in elkaar te zetten, waarbij zij zich zullen houden aan de vereiste internatio­nale standaarde­n als het gaat om ammoniumni­traat. De NCCR-coördinato­r zegt dat het verplaatse­n van het ammoniumni­traat nu niet aan de orde is. Om een dergelijke actie te ondernemen, zou er eerst een andere opslagruim­te ervoor moeten zijn, zegt hij. Hoewel Slijngard de bezorgdhei­d van delen van de samenlevin­g kan begrijpen, verzekert hij dat de diverse stakeholde­rs de zaak goed blijven monitoren en er alles aandoen om een calamiteit te voorkomen.

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname