Times of Suriname

Politie ontmantelt grootste cocaïnewas­serij ooit in Nederland

-

DRENTHE - De politie heeft afgelopen vrijdag de grootste cocaïnewas­serij ooit in Nederland ontmanteld. De wasserij, waar gesmokkeld­e cocaïne klaargemaa­kt wordt voor gebruikt, was gevestigd in een omgebouwde manege in Nijeveen in Drenthe.

In de wasserij werd cocaïne die opgelost was in houtskool, verwerkt.

Daarnaast waren er bij de manege ook slaapvertr­ekken en recreatier­uimtes gebouwd. In de manege in Nijeveen werden tienduizen­den liters chemicalië­n gevonden voor de productie van coke. Ook in loodsen in Apeldoorn en Elshout deed de politie invallen.

Er werden in totaal zeventien mensen aangehoude­n; dertien van hen kwamen uit Colombia. Zij worden verdacht van het produceren van drugs en worden morgen en overmorgen voorgeleid aan de rechter-commissari­s. Mogelijk volgen er nog meer aanhouding­en.

Na de inval in Nijeveen was de Landelijke Faciliteit Ondersteun­ing Ontmantele­n (LFO) drie dagen bezig om het chemische proces heel voorzichti­g te stoppen en het materiaal af te voeren. “Gezien het aantal mensen dat er werkte, de installati­e(s), de grootte, de inrichting en de apparatuur, schatten we de productiec­apaciteit op 150 tot 200 kilo cocaïne per dag”, zegt hoofdinspe­cteur André van Rijn van LFO.

Volgens de LFO staat die hoeveelhei­d gelijk aan een straatwaar­de van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro. LFO stelt dat het daarmee het grootste cocaïnelab­oratorium is dat ooit in Nederland is aangetroff­en.

(NOS)

 ??  ?? In een paardenman­ege in het Drentse dorp Nijeveen heeft de politie een cocaïnewas­serij ontmanteld. (Foto: de Volkskrant)
In een paardenman­ege in het Drentse dorp Nijeveen heeft de politie een cocaïnewas­serij ontmanteld. (Foto: de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname