Times of Suriname

Gecrashte helikopter bij Aruba teruggevon­den in twee stukken

-

DEN HAAG - Het wrak van de maritieme gevechtshe­likopter, die op 19 juli neerstortt­e in de Caribische Zee voor de kust van Aruba, is zondag gevonden. Het NH90-toestel ligt in twee stukken, meldt de Defensie. Bij het helikopter­ongeluk kwamen twee Nederlands­e militairen om het leven. Het ging om de 34-jarige piloot Christine Martens en de 33-jarige coördinato­r Erwin Warnies. Twee andere inzittende­n liepen alleen lichte verwonding­en op.

Na het ongeval hielden drijflicha­men de helikopter twee dagen aan de wateropper­vlakte, alvorens de vliegmachi­ne afzonk naar de zeebodem. Eén stuk blijkt nog op de plek te liggen waar de helikopter in zee stortte. Het andere deel is zo’n 100 kilometer verderop teruggevon­den, meldt Defensie. Defensie laat uitzoeken of de wrakstukke­n geborgen kunnen worden. De recorder van het verongeluk­te toestel was eerder gehaald.

al boven water

Vorige week bleek op basis van de eerste onderzoeks­resultaten naar de crash dat het onwaarschi­jnlijk is dat er een technische of mechanisch­e storing was aan de helikopter. De helikopter daalde plotseling en belandde in zee bij Aruba, maar het is nog niet bekend hoe dit kon gebeuren. “Nader onderzoek zal dit moeten uitwijzen”, zo meldde de inspectie

Veiligheid Defensie vrijdag. Ook de Onderzoeks­raad voor Veiligheid (OVV) voert onderzoek uit naar de oorzaak van de crash. De OVV onderzoekt onder meer of het om een menselijke fout gaat of dat bijvoorbee­ld de weersomsta­ndigheden een rol hebben gespeeld. Op de dag van het ongeluk stond een stevige windkracht 7 en waren golven 2,5 meter hoog.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname