Times of Suriname

Hier lopen Nederlande­rs het coronaviru­s het vaakst op

-

ROTTERDAM - Van lang niet iedere coronapati­ënt is bekend waar hij of zij het virus heeft opgelopen. Maar de mensen van wie dit wel bekend is, die zijn vooral in hun eigen omgeving besmet geraakt. “Thuissitua­tie”, zo noemt het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu die ‘setting van besmetting’. Van 11.070 mensen is in de afgelopen drie maanden vastgestel­d waar ze besmet zijn geraakt. Van hen zijn 4267 mensen in de thuissitua­tie aangestoke­n. Dat komt neer op 44,7 procent. Daarna volgen het verpleeghu­is (19,7 procent), de werksituat­ie (16,3 procent) en ‘overige familie’ (14,9 procent). De laatste weken is er wel iets aan het veranderen. De horeca is bijvoorbee­ld steeds vaker een bron van besmetting. In de afgelopen drie maanden zijn 149 mensen daar besmet geraakt, maar onder die groep 123 gevallen uit de afgelopen maand. Het RIVM maakt daarbij geen onderverde­ling in binnen en buiten.

Dat verpleeghu­izen naar verhouding zo veel besmetting­en hebben, is juist een overblijfs­el van voorgaande maanden. In de afgelopen weken vormen de bewoners en medewerker­s van verpleeghu­izen maar een paar procent van alle nieuwe besmetting­en. In woonvoorzi­eningen voor verstandel­ijke gehandicap­ten zijn in de afgelopen maanden 35 mensen besmet geraakt, maar slechts twee van die gevallen komen uit de afgelopen anderhalve maand. Ook huisartsen en ziekenhuis­medewerker­s lopen nauwelijks nog het virus op.

Een op de tien nieuwe coronapati­ënten is mogelijk in het buitenland besmet geraakt. Van de 4036 nieuwe gevallen waren 408 mensen in de twee weken voor het begin van de ziekte in het buitenland.

Van die 408 nieuwe coronapati­ënten zijn 91 in Frankrijk (22,4 procent) geweest en 64 in Spanje (15,8 procent). Andere landen zijn Duitsland (10 procent) en België (8,6 procent).

Turkije en Malta zijn snelle stijgers. Sinds 1 juli is het coronaviru­s vastgestel­d bij 47 mensen die in Turkije zijn geweest, en 30 van hen zijn in de afgelopen week positief getest. Het aantal coronapati­ënten dat in Malta is geweest, steeg in de afgelopen week van 9 naar 39. Het aantal Italiëgang­ers met corona steeg in een week tijd van 4 naar 22. (De Telegraaf)

 ??  ?? Een patiënt wordt verzorgd. (Foto: De Telegraaf)
Een patiënt wordt verzorgd. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname