Times of Suriname

Ruim de helft COVID-19-doden 60 jaar of ouder

-

PARAMARIBO – Van de al ruim 50 COVID-19-doden die het land nu telt, is ongeveer de helft 60+ geweest waarvan de grootste groep daaruit zelfs 70 jaar of ouder was. Uit cijfers van de gezondheid­sautoritei­ten blijkt dat de bejaarden die zijn komen te overlijden als gevolg van het virus besmet zijn geraakt door familieled­en, vrienden of verzorgers (bijvoorbee­ld thuiszorg). Bejaarden zijn in Suriname dus nog steeds de grootste risicogroe­p voor COVID-19.

De mensen in de leeftijdsg­roep boven 70 jaar blijven vaak thuis en worden thuis verzorgd vanwege hun leeftijd en onderligge­nde ziekten. Van tenminste 4 personen in deze categorie, die inmiddels zijn komen te overlijden, is bekend dat ze afhankelij­k waren van anderen voor de zorg: twee hadden reeds een beroerte doorgemaak­t en waren bedlegerig, een was slechtzien­d en een was dement en dus helemaal afhankelij­k van familie. De gezondheid­sautoritei­ten doen daarom een extra beroep op familieled­en en verzorgers van deze groep bejaarden, dat zij vooral extra maatregele­n in acht nemen voor zichzelf om niet besmet te raken met het virus, vooral als ze weten dat zij in frequent contact komen met hun oudere famililiel­eden over wie zij de zorg hebben.

Van de mensen tussen 60 en 69 jaar is de voornaamst­e reden vaak dat ze in contact zijn geweest met familieled­en en vrienden, maar enkelen hadden ook onderligge­nde aandoening­en, waardoor ze in kritieke toestand op de ICU belandden en het niet haalden. Er liggen nu 13 personen op de ICU in de verschille­nde ziekenhuiz­en van wie de meeste momenteel in kritieke toestand verkeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname