Times of Suriname

Minister Abiamofo wil extra juridische problemen bij aanpak skalians voorkomen

-

NICKERIE - Minister David Abiamofo van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH) zegt te weten wat leeft in de Surinaamse gemeenscha­p over de skalians. “Het probleem van de skalians op het stuwmeer, de Marowijner­ivier, de Saramaccar­ivier is een probleem dat ik ben komen aantreffen op het ministerie”, zei de bewindsman zaterdag op een persconfer­entie in Nickerie.

Abiamofo merkt op dat de regering in het kader van de ordening van de kleinschal­ige goudsector dit probleem zal meenemen. De bewindsman geeft aan dat er wat overeenkom­sten getekend zijn met houders van skalians. De dossiers liggen momenteel op zijn bureau en hij zal die samen met zijn deskundige­n bestuderen.

“We onderzoeke­n het en we kunnen garanderen dat er een oplossing zal komen, een oplossing naar tevredenhe­id van eenieder, een oplossing die niet voor extra problemen zal zorgen, want ik benadruk, er zijn overeenkom­sten getekend met de houders van de skalians en we willen voorkomen dat een oplossing zorgt voor extra juridische problemen. Abiamofo geeft de garantie dat het dossier zal worden aangepakt.

Woorden van soortgelij­ke strekking had de toenmalige minister van NH, Regillio Dodson, enkele jaren geleden ook geuit. Dodson zei krachtig te zullen optreden tegen de pontons die bezig zijn het milieu te vervuilen en dat die verwijderd zouden worden uit de gebieden waar zij operatione­el zijn.

De aanpak zoals Dodson had aangekondi­gd is echter tot heden uitgebleve­n, omdat na zijn eerste optreden duidelijk werd, wat eigenlijk al publiek geheim was: mensen met klinkende namen dicht bij de toenmalige toppers van het land, zijn de eigenaars van de drijvende goudbedrij­ven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname