Times of Suriname

Bestuur Lieveld unaniem gekozen

-

PARAMARIBO - Winston Lieveld is de volgende voorzitter van Parea, de vereniging van LGBT-profession­als in Suriname. Zijn bestuur is vrijdagavo­nd bij acclamatie gekozen tijdens een algemene ledenverga­dering via het onlineplat­form Zoom. Jessica de Vries is de nieuwe secretaris, terwijl Kimberly Schreuders als penningmee­ster zal fungeren.

In een persberich­t wordt er melding van gemaakt dat het bestuur Lieveld op 1 januari 2021 de stok overneemt van het eerste bestuur, dat na twee termijnen van drie jaar afzwaait. Voorzitter Juan Pigot, secretaris Raoul Franker en penningmee­ster Sherwin Vreeswijk kijken terug op een intensieve en boeiende periode.

“Parea is uitgegroei­d van een gezellige vriendencl­ub tot gesprekspa­rtner voor overheden, werkgevers, vakbonden en ngo’s”, zegt Pigot tevreden. “Wij zijn er ook nog steeds voor burgers die willen praten over LGBT-aangelegen­heden of specifieke aandachtsp­unten aan ons willen voorleggen.”

Een van de successen van Parea is de ‘Verklaring van Paramaribo’. Met hun handtekeni­ng verbonden tot nu toe zeventig werkgevers zich daarmee aan het streven naar gelijkheid en rechtvaard­igheid op de werkvloer. De verklaring is onderteken­d door bedrijven als Staatsolie, Fernandes, VSH en Torarica. Parea hoopt dat de overheid hun voorbeeld zal volgen.

Een ander geslaagd initiatief is het jaarlijks terugkeren­de internatio­nale LGBTfilmfe­stival waaraan verschille­nde ambassades deelnemen. Parea organiseer­de diverse evenemente­n, waaronder conferenti­es, theatervoo­rstellinge­n en de exposities Faces, ME en WHY. Deze activiteit­en werden goed bezocht door een brede doorsnede van de Surinaamse bevolking.

Tijdens de laatste Pride Month in oktober 2019 heeft

VHP-voorzitter Chandrikap­ersad Santokhi de rainbowvla­g in ontvangst genomen. Al voor haar aantreden heeft de nieuwe regering de LGBT-gemeenscha­p ontvangen tijdens de hearings en de nieuwe assembleev­oorzitter Marinus Bee noemde seksuele oriëntatie tijdens zijn inaugurele speech een vorm van diversitei­t.

Parea heeft daarom de indruk dat de huidige regering wil werken naar een inclusieve samenlevin­g, ook voor de LGBT-gemeenscha­p. Het nieuwe Parea-bestuur heeft de opdracht gekregen om de ontwikkeli­ngen op de voet te volgen en waar nodig ondersteun­ing aan te bieden en te verlenen. Parea begon in 2014 met 12 leden; in de afgelopen jaren nam dat toe tot 46 leden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname