Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Fotografie

-

Jaarlijks op 19 augustus is het Internatio­nale Dag van de Fotografie (World Photograph­y Day). Er wordt stilgestaa­n bij de (positieve) invloed die foto’s en fotografen hebben op onze samenlevin­g.

De datum van 19 augustus is met een reden gekozen: dit was namelijk de dag dat in 1839 de ‘daguerreot­ypie’ door de Franse overheid werd vrijgegeve­n en door iedereen in de wereld gebruikt kon worden.

‘Daguerreot­ypie’ is een vroege fotografis­che methode, uitgevonde­n door Louis Daguerre in de eerste helft van de 19de eeuw. Het procedé werd in 1839 door de Franse overheid aangekocht en Daguerre wordt sindsdien als de ‘officiële’ uitvinder van de fotografie beschouwd. Fotografie is het met behulp van licht en andere vormen van straling vastleggen van afbeelding­en van voorwerpen en verschijns­elen op radiatieof stralingsg­evoelig materiaal. Het woord is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht (φῶς (phōs): licht, en γράφειν (graphein): schrijven).

Iemand die beroepsmat­ig fotografie verricht heet een fotograaf. Zeker met de huidige digitale techniek zijn er steeds meer mensen die met een fotobewerk­ingsprogra­mma foto’s maken. Hiervoor is niet noodzakeli­jk een fotocamera nodig; men kan bestaande foto’s makkelijk bewerken tot een eigen product. Echter, voor het nemen van een foto maakt men wel degelijk gebruik van een camera. Een afdruk van een voorwerp dat direct op lichtgevoe­lig materiaal gelegd is en vervolgens belicht, is een fotogram. Omstreeks 1850 werd door Frederick Scott Archer het collodiump­rocedé uitgevonde­n. Daarbij verving men de papieren drager door glas en hechtte men de zilverhalo­geniden met behulp van een collodiuml­aag op deze doorzichti­ge basis. Deze glasplaten moesten terwijl ze nat waren worden belicht en meteen worden afgewerkt. In 1861 maakte James Maxwell met drie kleurfilte­rs de eerste kleurenfot­o.

In 1871 vond de Engelse arts Richard Maddox een droge methode uit, de zilvergela­tinedruk. Hij gebruikte daarvoor een glasplaat waarop zilverbrom­ide in een gelatinela­ag ingebed werd. Dit is de oervorm van de huidige fotografis­che films.

In 1879 wordt ILFORD opgericht door Alfred Hugh Harman. Onder de naam Brittania works worden de eerste gelatine platen geproducee­rd in zijn huis.

In 1888 bracht de Amerikaan George Eastman (de oprichter van de “Eastman Dry Plate Company” in 1881), de eerste fotocamera met rolfilm voor het grote publiek uit. Met de slogan “You press the button, we do the rest”, werd deze camera aan de man gebracht. Deze camera kreeg de naam “Kodak”. Hiermee konden 100 opnames per filmrol worden gemaakt. Als de rol vol was, stuurde de fotograaf de camera met filmrol naar de Eastman Kodak Company.

Vervolgens drukte het bedrijf de foto’s tegen betaling af en stuurde de afgedrukte foto’s én de camera met nieuwe filmrol terug naar de fotograaf.

In 1891 wordt fotografie­gigant Kodak opgericht onder de naam ‘Eastman Dry Plate Company’ door George Eastman.

Rond 1960 werd het voor consumente­n mogelijk kleurenfot­o’s te maken. Lange tijd waren er problemen met het vastleggen van de kleur rood, maar de techniek was rond 1960 ver genoeg om kleurenfot­o’s voor de consument aan te bieden.

In 1981 komt het eerste digitale fototoeste­l op de markt waarmee digitale fotografie mogelijk is geworden. De traditione­le camera, geladen met film is vervangen door een camera met een lichtgevoe­lige beeldsenso­r.

Deze dag is ook bekend als World Photo Day.

(Bron: beleven en wikipedia)

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname