Times of Suriname

Steun voor rookvrije speeltuin groeit snel

-

DEN HAAG - Steeds meer Nederlande­rs vinden het belangrijk dat locaties waar kinderen spelen rookvrij zijn. Dat blijkt uit onderzoek onder 1358 volwassene­n in opdracht van de Gezondheid­sfondsen voor Rookvrij, een samenwerki­ng tussen Hartsticht­ing, KWF Kankerbest­rijding en het Longfonds.

Toch mag er op veel speel- en sportplekk­en van kinderen nog altijd gewoon een sigaret opgestoken worden.

Met name bij speeltuine­n is in enkele jaren tijd het draagvlak voor het rookvrij maken gigantisch snel gestegen. Waar in 2015 nog 65 procent van de Nederlande­rs daar een voorstande­r van was, is dat aandeel toegenomen naar 91 procent. Daarnaast pleiten steeds meer Nederlande­rs voor rookvrije kinderboer­derijen (van 88 procent in 2018 naar 92 procent nu) en (buiten)sportterre­inen voor kinderen (van 81 procent in 2018 naar 87 procent nu).

“Vrijwel iedereen vindt het vanzelfspr­ekend dat kinderen in een rookvrije omgeving opgroeien”, constateer­t Michael Rutgers, voorzitter Gezondheid­sfondsen voor Rookvrij. “Toch kunnen kinderen op veel plekken niet rookvrij spelen en sporten, onacceptab­el.”

Volgens Rutgers is er geen tijd te verliezen. „Elke week raken honderden kinderen verslaafd aan roken. En elk jaar overlijden 20.000 mensen in ons land aan de gevolgen van (mee)roken. Dat moet zo snel mogelijk stoppen. Het is belangrijk dat we samen het goede voorbeeld geven. Zien roken, doet roken. Daarom roep ik alle bestuurder­s van sportveren­igingen en speelplekk­en op om hun terrein volledig rookvrij te maken.” Rutgers wijst op de basisschol­en waar het goede voorbeeld is gegeven. Sinds 1 augustus zijn alle schoolterr­einen wettelijk verplicht rookvrij.

Daarentege­n geldt dat momenteel pas voor ongeveer de helft van alle speeltuinv­ereniginge­n en kinderboer­derijen. Rond de 1500 sportveren­igingen in ons land zijn daarnaast (deels) rookvrij.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname