Times of Suriname

Arts krijgt waarschuwi­ng van tuchtcolle­ge voor euthanasie op demente vrouw

-

AMSTERDAM - Het Regionale Tuchtcolle­ge voor de Gezondheid­szorg in Amsterdam heeft een waarschuwi­ng opgelegd aan een arts voor het uitvoeren van euthanasie op een demente, wilsonbekw­ame vrouw in 2017. De arts zou niet zorgvuldig genoeg hebben gehandeld in de procedure in aanloop hiernaarto­e, zo oordeelde het tuchtcolle­ge gisteren. De patiënte kampte al sinds 2007 met klachten als vergeetach­tigheid en paniek. In 2010 kreeg ze de diagnose dat ze zeer waarschijn­lijk alzheimer had.

In een schrifteli­jke wilsverkla­ring heeft de vrouw toen vastgelegd dat ze euthanasie wilde bij opname in een verpleeghu­is. In 2017 startte de familie het traject, toen de vrouw al enige tijd was opgenomen.

De arts heeft uitgebreid met de familie gesproken, zo schetst het tuchtcolle­ge. Een andere specialist gaf echter een negatief advies; de specialist vroeg zich af of de dementie niet in een zo vergevorde­rd stadium was dat “van actueel lijden geen sprake meer was”.

De nu gewaarschu­wde arts heeft een collega om advies gevraagd en wilde met deze persoon tot een “gezamenlij­ke reflectie komen”. Hier wordt de arts nu voor op de vingers getikt. Volgens het tuchtcolle­ge kan de bevinding van de collega van de vrouw niet dienen als alternatie­f voor het rapport van de specialist.

Het tuchtcolle­ge vindt wel dat een waarschuwi­ng op zijn plaats is, mede doordat de arts “grote inzet en betrokkenh­eid heeft getoond en zich in deze procedure toetsbaar heeft opgesteld”. Hierbij speelt ook mee dat er veel tijd zit tussen het handelen en het indienen van de tuchtklach­t. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname