Times of Suriname

Premier Nieuw-Zeeland hekelt coronakrit­iek Trump

-

NIEUW-ZEELAND - De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is niet te spreken over het beeld dat de Amerikaans­e president Donald Trump schetst van de corona-uitbraak in haar land. Trump vertelde zijn aanhangers dat het coronaviru­s daar weer snel om zich heen grijpt, maar volgens Ardern klopt daar niets van. Nieuw-Zeeland heeft veel minder besmetting­en gemeld dan veel andere landen, maar de autoriteit­en zagen zich onlangs wel genoodzaak­t een lockdown af te kondigen in

Auckland. Trump zei op een verkiezing­sbijeenkom­st in Minnesota dat het eerder nog ‘voorpagina­nieuws’ was dat Nieuw-Zeeland het virus had verslagen. Nu is daar volgens hem weer sprake van een ‘verschrikk­elijke’ situatie. “Dat willen we niet”, hield hij zijn aanhangers voor.

Ardern reageerde geërgerd en zei dat het duidelijk is dat de uitspraken van Trump niet kloppen. Ze zei dat iedereen die de wereldwijd­e verspreidi­ng van het virus volgt, meteen ziet dat de ‘negen gevallen in een dag’ in haar land zich niet laten vergelijke­n met de ‘tienduizen­den’ in de VS. De twee leiders moeten de komende twee maanden allebei worden herkozen en dergelijk geruzie valt vermoedeli­jk goed bij hun achterban. Nieuw-Zeeland heeft bij 1293 mensen vastgestel­d dat ze het coronaviru­s hebben opgelopen. Zeker 22 patiënten zijn overleden. De autoriteit­en in de Verenigde Staten hebben melding gemaakt van ruim 5,4 miljoen coronageva­llen en 170 duizend doden. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname