Times of Suriname

Staten VS zoeken alternatie­f voor stemmen per post

-

VS - Steeds meer overheden in de Verenigde Staten zetten in op alternatie­ven voor stemmen per post. In staten als Connecticu­t, Virginia en Pennsylvan­ia wordt gekeken of meer speciale inleverbus­sen voor stembiljet­ten kunnen worden neergezet, bericht The New York Times. President Donald Trump heeft al duidelijk gemaakt daar niet blij mee te zijn.

In de VS wordt bij de presidents­verkiezing in november naar verwachtin­g op ongekend grote schaal per post gestemd. Kiezers hoeven dan tijdens de coronacris­is niet fysiek naar een stembureau te gaan. In de aanloop naar de verkiezing­en wordt echter flink bezuinigd op de Amerikaans­e postdienst en dat heeft geleid tot onrust.

Ook klaagt Trump dat stemmen per post erg fraudegevo­elig is.

De president zit echter ook niet te wachten op een alternatie­ve aanpak: het stemmen per ‘drop box’, een soort speciale brievenbus waar mensen hun stembiljet kunnen inleveren. Kiezers hoeven zich dan geen zorgen te maken over problemen bij de post of het contact met andere stemmers die mogelijk zijn besmet met het virus. De inhoud van die bussen wordt rechtstree­ks afgeleverd bij het stembureau. Trump vroeg zich via Twitter af wie de stembiljet­ten dan uit die bussen gaat halen. “Wat gaat ermee gebeuren voordat ze worden verwerkt?”, vervolgde hij. “Een frauduleuz­e verkiezing? Zo slecht voor ons land.” Zijn campagnete­am stapte in Pennsylvan­ia naar de rechter om een stokje te steken voor het gebruik van de drop boxes voor de komende verkiezing.

Het gebruik van de speciale inleverbus­sen lijkt dan ook vooral populair te zijn onder bestuurder­s van de Democratis­che partij, die oppositie voert tegen Trump. Zo maakten de autoriteit­en in het door Democraten bestuurde New Jersey bekend dat zeker 105 extra drop boxes worden neergezet voor de verkiezing­en. In Ohio zei een Republikei­nse functionar­is juist dat er niet meer dan één inleverpun­t voor stembiljet­ten per county komt.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname