Times of Suriname

Libanontri­bunaal veroordeel­t Hezbollah-lid voor moord op oud-premier

-

LIBANON - Het door de VN gesteunde Libanontri­bunaal in Leidschend­am heeft gisteren de hoofdverda­chte schuldig bevonden in de zaak rond de moord op de voormalige Libanese premier Rafik alHariri en 21 anderen in 2005. Hezbollah-lid Salim Jamil Ayyash werd door de aanklagers geïdentifi­ceerd als de bezitter van een van de zes mobiele telefoons die werden gebruikt bij het coördinere­n van de moordaansl­ag.

Ayyash is bij verstek schuldig bevonden aan alle aanklachte­n tegen hem, waaronder moord en het plegen van een terroristi­sche aanslag.

De rechters oordeelden verder dat het bewijs tegen zijn drie medeverdac­hten ontoereike­nd is. Zij werden vrijgespro­ken. Geen van de verdachten zit vast of verscheen in de rechtszaal tijdens het proces.

Rafik Hariri, een soennitisc­he miljardair, had nauwe banden met de VS, andere westerse landen en soennitisc­he Arabische staten. Hij leidde de wederopbou­w van Libanon na de burgeroorl­og van 1975-1990. De voormalige premier en 21 anderen kwamen in februari 2005 om het leven bij een zelfmoorda­anslag met een autobom in Beirut.

Hij werd gezien als een bedreiging voor Iraanse en Syrische invloed in Libanon, maar volgens de rechters van het Libanontri­bunaal is niet aangetoond dat de Syrische regering of de leiding van de pro-Iraanse militante beweging Hezbollah iets te maken hadden met zijn dood.

“De rechtbank is van mening dat Syrië en Hezbollah mogelijk motieven hadden om Hariri en zijn politieke bondgenote­n te elimineren, echter is er geen bewijs dat de leiders van Hezbollah op enige manier betrokken waren bij de moord op Hariri, en er is geen direct bewijs voor Syrische betrokkenh­eid”, las rechter David Re voor uit het 2.600 pagina’s tellende vonnis.

Hezbollah heeft altijd alle betrokkenh­eid ontkent en erkent het gezag van het Libanontri­bunaal niet. De vier verdachten, allen leden van de beweging, werden bij verstek berecht. Leider Sayyed Hassan Nasrallah zei afgelopen vrijdag dat Hezbollah ook bij een schuldigve­rklaring achter hen zal blijven staan.

Het onderzoek en de rechtszaak tegen de vier Hezbollahv­erdachten hebben vijftien jaar geduurd en kostten zo’n 850 miljoen euro.

De moordaansl­ag op de premier stortte Libanon in de ernstigste politieke crisis sinds de burgeroorl­og en leidde tot de terugtrekk­ing van Syrische troepen. Het verdwijnen van de machtige Hariri leidde tot meer invloed voor sjiitische facties zoals Hezbollah. Jaren van diepe politieke verdeeldhe­id volgden.

Het vonnis in de ruchtmaken­de zaak wordt overschadu­wd door de enorme explosie die eerder deze maand een groot deel Beiroet trof, 178 mensen doodde, duizenden verwondde en honderddui­zenden dakloos maakte. Daarnaast bevond het kleine mediterran­e land zich al voor de ramp in een diepe politieke en economisch­e crisis. Verschille­nde familieled­en van Hariri waren aanwezig in Leidschend­am om het vonnis te vernemen, onder wie zijn zoon Saad, die zelf drie keer premier van Libanon was.

De uitspraak van het tribunaal in Leidschend­am leidt mogelijk tot verdere verdeeldhe­id in Libanon, waar de regering recent opstapte vanwege de ramp in Beiroet. Veel Libanezen zijn kwaad over de oorzaak van de explosie - een enorme hoeveelhei­d onveilig opgeslagen ammoniumni­traat. Volgens critici is die exemplaris­ch voor de corruptie en incompeten­tie van de politieke elite.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname