Times of Suriname

Groenland straks echt helemaal groen

-

DENEMARKEN - Het smelten van de Groenlands­e ijskap is volgens wetenschap­pers niet meer te voorkomen. Deze blijft smelten, stellen zij, “zelfs als de opwarming van het klimaat vandaag zou stoppen.” De sneeuwval kan het ijsverlies niet langer compensere­n.

“De gletsjers van Groenland zijn een soort van ‘point of no return’ gepasseerd, waar de sneeuwval die de ijskap elk jaar aanvult, niet langer het gesmolten ijs kan compensere­n dat van de gletsjers naar de oceaan stroomt”, staat in een verklaring van de Ohio State University, waar de auteurs van de studie werken. De studie is gepublicee­rd in het tijdschrif­t Nature Communicat­ions Earth and Environmen­t.

In de jaren tachtig en negentig verloor de ijskap ongeveer 450 gigaton (450 miljard ton) ijs per jaar. Dat werd vervangen door sneeuwval, merkten wetenschap­pers op na analyse van gegevens van de afgelopen 40 jaar.

Sinds de millennium­wisseling smelt er zo’n 500 gigaton per jaar, die niet meer wordt gecompense­erd door de sneeuwval. “De ijskap van Groenland verliest in de 21e eeuw in versneld tempo massa, waardoor hij de grootste bijdrage levert aan de stijging van de zeespiegel”, aldus de studie.

Sommigen in de wetenschap­pelijke gemeenscha­p noemen de conclusie van de onderzoeke­rs voorbarig. “We weten niet in welke omvang concentrat­ies van broeikasga­ssen zullen toenemen”, aldus een klimatoloo­g van het Deens Meteorolog­isch Instituut DMI.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname