Times of Suriname

Rijkste fonds ter wereld in het rood door oliegeld te beleggen in olie

-

OSLO - Het Noorse staatsinve­steringsfo­nds, ‘s werelds grootste belegger, verloor in de eerste zes maanden van dit jaar veel geld door te beleggen in oliemaatsc­happijen. Opvallend, omdat het fonds onder meer geld belegt dat is verdiend met olieproduc­tie. Het totale verlies kwam uit op 17,9 miljard euro, maakt het bedrijf dinsdag bekend. Het fonds, Norges Bank

Investment Management, beheert een vermogen van 989 miljard euro. Het is de grootste investeerd­er ter wereld met belegginge­n in 9.200 verschille­nde bedrijven. Het bezit 1,5 procent van alle aandelen die wereldwijd op beurzen worden verhandeld. Het wordt vooral gevoed door opbrengste­n uit de olie- en gasindustr­ie in het Scandinavi­sche land.

De eerste zes maanden van dit jaar verliepen slecht voor de Noren. Belegginge­n in onder meer oliebedrij­ven, waaronder Shell, zorgden voor verliezen. Door de coronacris­is heeft deze sector het zeer moeilijk. Zo moest Shell in de eerste helft van dit jaar 16,8 miljard afboeken op zijn bezittinge­n. Toch waren er ook belegginge­n die wel rendeerden voor het staatsfond­s, met name in technologi­ebedrijven. Amazon, Microsoft en Apple leverden voor de Noren het meeste op. Of het fonds door het verlies van 17,9 miljard euro meteen in de problemen komt, valt te betwijfele­n. Zo boekte het bedrijf over heel 2019 nog een recordwins­t van zo’n 170 miljard euro.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname