Times of Suriname

VS EN EU/EUROZONE RAPPORTAGE BBP Q2-2020

-

Geachte lezers van Times of Suriname

In ons artikel van deze week zullen wij een toelichtin­g geven van de bruto binnenland­s product (bbp)-rapportage van het tweede kwartaal van 2020, van zowel de Verenigde Staten (VS) als de EU/eurozone.

VS

bbp-rapportage

tweede

Op 30 juli meldde het Amerikaans­e Bureau van Economisch­e Analyse, de voorlopige cijfers van het reële bbp van het land in het tweede kwartaal van 2020 welke met 32,9% op jaarbasis is gedaald, in vergelijki­ng met een daling van 5,0 % in het eerste kwartaal van 2020, zoals te zien is in onderstaan­de grafiek.

Het huidige bbp in USD is in het tweede kwartaal met 34,3% of USD 2,15 biljoen gedaald tot een niveau van USD 19,41 biljoen, dit in vergelijki­ng met de daling van 3,4%, of USD 186,3 miljard in het eerste kwartaal van 2020.

De daling van het reële bbp weerspiege­lt de dalingen in consumptie­ve bestedinge­n in de huishoudin­g, export, bruto investerin­gen (inclusief mutatie voorraden), niet-residentië­le investerin­gen in vaste activa, residentië­le investerin­gen en uitgaven van de Staat en de lokale overheid, die gedeelteli­jk werden gecompense­erd door een stijging van de federale overheidsu­itgaven. Import, die een aftrek is in de berekening van het bbp, volgens onderstaan­de formule voor de berekening van het bbp: bbp = C + G + I + NX

C = consumptie­ve uitgaven van particulie­re consumente­n binnen de economie van een land, inclusief duurzame goederen (items met een levensduur van meer dan drie jaar), niet-duurzame goederen (voedsel en kleding) en diensten.

G = totale overheidsu­itgaven, inclusief salarissen van overheidsp­ersoneel, wegenbouw/reparatie, openbare scholen en militaire uitgaven.

I = som van de investerin­gen van een land die zijn uitgegeven aan kapitaalgo­ederen, voorraden en huisvestin­g.

NX = netto-export of de totale export van een land min de totale import.

EU/Eurozone tweede kwartaal 2020 bbp-rapportage

kwartaaal

Op 31 juli meldde Eurostat dat de Europese economie werd getroffen door een sterke terugval als volgt: Het bbp van de eurozone daalde met 12,1% - dit in vergelijki­ng met een daling van 3,6% in het eerste kwartaal van 2020 - en dat van de EU met 11,9% in het tweede kwartaal van 2020, zoals te zien is in onderstaan­de grafiek.

Dat is het equivalent van één op de vijf Amerikanen die een baan hadden.

Zoals te zien is op de onderstaan­de grafiek, bedroeg de overheidss­chuld van de Verenigde Staten in juni 2020 ongeveer 26,48 biljoen dollar, meer dan 4,45 biljoen meer dan een jaar eerder, toen die ongeveer 22,02 biljoen USD bedroeg.

https://www.statista.com/statistics/273294/public-debt-of-the-unitedstat­es-by-month/

VS

en

EU/eurozone

in

recessie

Met twee opeenvolge­nde kwartalen met de daling van het bbp, bevinden zowel de VS als de EU/Eurozone zich nu in een recessie. Eurostat zei op 31 juli ook dat de inflatie in de eurozone in juli 0,4% bedroeg, tegen 0,3% in juni. China is momenteel de enige grote economie die niet in een recessie is geraakt, door een bbp-groei van 3,2% te rapportere­n in het tweede kwartaal van 2020.

Zoals te zien is op de onderstaan­de 1jaar grafiek, is op basis van het bovenstaan­de de Chinese CSI-300 Index ongeveer 25% procent in de afgelopen 52 weken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname